de mooiste dorpen in de Elzas

De mooiste dorpen in de Elzas

Wij waren eerder deze maand gedurende een hele week in de Elzas. Uiteraard hebben we daar wat uitstapjes gedaan. Dus in deze blogpost deel ik je graag de mooiste dorpen in de Elzas.

Elzas ligt in het uiterste oosten van Frankrijk. Tussen de Vogezen en de Rijn. Vroeger was deze regio deel van Duitsland. Tegenwoordig behoort het tot Frankrijk. Daaruit volgt dat de streek een eigen cultuur ontwikkeld heeft. Met een typische keuken, eigen dialect en sprookjesachtige dorpjes.

de mooiste dorpen in de Elzas wijnroute

1. Colmar

Colmar is officieel een stad. Dus had ik hier weinig gezelligheid verwacht. Niets is minder waar. In het oude centrum is het zo sfeervol en kleurrijk dat je je in een dorp waant. Stel dat je maar 1 plek kunt bezoeken in Elzas, dan zou ik voor Colmar kiezen. Want je kunt er gemakkelijk een hele dag rondslenteren. 

Colmar is de bekendste en populairste plek in de Elzas. Het biedt ook de meeste verblijfplaatsen en eetgelegenheden aan. Bezoek zeker La Petite Venise! Al met al behoort Colmar zeker tot de mooiste dorpjes van de Elzas.

Daarnaast staat Colmar bekend als geboorteplaats van Frédéric Auguste Bartholdi. Namelijk de ontwerper van het Vrijheidsbeeld in New York. Er staat zelfs een kleinere replica op de baan vanuit Straatsburg. Verder is er ook een museum aan hem toegewijd.

Wist je trouwens dat er ook een replica van Manneken Pis staat in Colmar?

de mooiste dorpen in de Elzas Colmar
de mooiste dorpen van Elzas Colmar letters
de mooiste dorpen in de Elzas Colmar Pretzel Alsace
Elzas Colmar Vrijheidsbeeld

2. Eguisheim

Klein, maar fijn. Daarnaast liepen er ook minder toeristen rond dan in de andere dorpjes. Niettemin is het hier minstens even prachtig en gezellig. Daardoor was Eguisheim onze favoriete plek.

de mooiste dorpen in de Elzas Eguisheim
de mooiste dorpen in de Elzas Eguisheim favoriet
de mooiste dorpen in de Elzas Eguisheim bezienswaardigheden

3. Ribeauvillé

Ribeauvillé is een zeer toeristisch en bekend dorpje. Zodat je er over de koppen loopt tijdens het hoogseizoen. Maar het is zeker een bezoekje waard. Overigens heb je met de hoofdstraat al de mooiste gebouwen gezien. Verder kun je er ook een wandeling maken langs de 3 hogergelegen ruïnes van kastelen in de nabijheid. Uiteindelijk hebben wij die wandelroute niet afgelegd wegens de hitte.

de mooiste dorpjes in de Elzas Ribeauvillé
de mooiste dorpen in de Elzas Ribeauvillé

4. Riquewihr

Nog zo een schattig wijndorpje is Riquewihr. Want erg gelijkend op Ribeauvillé. Hoewel je hier naast de hoofdstraat ook rondom het dorpje kunt wandelen. Trouwens, wij zijn in het begin van onze vakantie plattegrondjes gaan vragen bij de toeristische dienst van Colmar. Wel zo handig.

Voorts kun je vanuit Riquewihr een mooie wandeling maken door het nabijgelegen bos via de wijngaarden. In één woord rustgevend. In vergelijking met de drukte van de toeristen in het dorpje.

de mooiste dorpen in de elzas Riquewihr

5. Kaysersberg

Ook Kaysersberg ligt op de wijnroute en is een bezoekje waard. De favoriete plek is de brug over de rivier Weiss. Verder kun je ook wandelen naar de ruïne boven het dorp.

de mooiste dorpjes in de Elzas Kaysersberg
Kaysersberg Elzas bezoeken wijnroute

6. Turckheim

Turckheim is het dorpje waar wij verbleven. Namelijk op de camping Le Médiéval. Al met al is het dorpje iets minder bijzonder. Daar staat tegenover dat een bezoekje ’s avonds wel de moeite waard is. Namelijk om een rondleiding te doen met de nachtwacht. Zoals het in de Middeleeuwen gebeurde.

Turckheim Elzas wijnroute

7. Kasteel van Haut-Kœningsbourg

Toegegeven, het is geen dorp. Maar wel een niet te missen plaats in de Elzas. Idyllisch gelegen. En er is voldoende uitleg voorzien over het kasteel tijdens het bezoek. Er wordt aangeraden tickets van tevoren te kopen. Maar wij moesten slechts 5 minuten aanschuiven om ter plekke tickets te kopen. En dat tijdens het hoogseizoen.

de mooiste dorpen in de Elzas Haut-Kœningsbourg

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel ‘De mooiste dorpen in de Elzas’? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

6 gedachten over “De mooiste dorpen in de Elzas”

  1. Pingback: Kastelen van de Loire in 4 dagen - a Vegan Voyage

  2. Pingback: 4 plekken in Frankrijk die je MOET bezoeken - a Vegan Voyage

  3. Pingback: Mont Saint-Michel: 6 tips - a Vegan Voyage

  4. Pingback: Neuschwanstein: 6 tips - a Vegan Voyage

  5. Pingback: Ervaring met camping Le Médiéval Turckheim - a Vegan Voyage

  6. Pingback: Vegan eten in Elzas - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *