brussels airlines business lounge

Hoe is het om in business class te vliegen?

Wat kost een ticket in business?

Hoe is het om in Busines Class te vliegen? De meeste mensen zullen dit nooit ervaren, omdat een vliegticket in Business Class duizenden euro’s kost. Je kan soms een long haul (intercontinentaal) business ticket vinden rond de 1200 euro, maar dan moet je boeken wanneer er een promotie is, lang op voorhand en reizen tijdens laagseizoen. En dan nog is het veel geld. De meeste tickets kosten 2000 euro tot zelfs 5000 euro!

brussels airlines lounge

Wat is het voordeel van in business te vliegen?

Je kan short haul (zoals een vlucht binnen Europa of ook wel binnen de Verenigde Staten) in business vliegen, maar dat is niet zo spectaculair. Dan krijg je meer service zoals:

 1. Een aparte en snellere check-in
 2. Fastlane bij de veiligheidscontrole
 3. Toegang tot de lounge
 4. Recht op meer handbagage en ruimbagage
 5. De bagage komt na aankomst met voorrang op de band
 6. Zitplaats op de eerste rijen
 7. Gratis snacks en drankjes

Allemaal mooi meegenomen, maar hét beste aan vliegen in business is dat je veel ruimere stoelen hebt met meer beenruimte die ook nog eens volledig plat kunnen zodat je kan slapen. En die vind je doorgaans enkel op long haul vluchten.

brussels airlines business class toilettas

Wat heb ik geluk gehad!

Heb ik dan al in business gevlogen? Jawel, 2 keer zelfs.

De eerste keer was op een vlucht binnen de Verenigde Staten. Toen ik een de gate stond te wachten, zag ik mijn naam verschijnen op het bord en moest ik me dus gaan aanmelden bij de balie. Ik kreeg een andere zitplaats toegewezen. Maakte mij niets uit, ik reisde toch alleen. Maar eenmaal in het toestel zag ik dat ik een upgrade had gekregen om in business te vliegen. Mijn stoel was iets ruimer en luxueuzer. Verder kreeg ik bijvoorbeeld opgewarmde nootjes in een keramieken potje in plaats van in een plastic zakje. Wel een leuke verrassing.

Waarom heb ik dit toen gekregen? Ik was namelijk lid van het frequent flyer programma van de luchtvaartmaatschappij waarmee ik vloog. En ook al had ik toen geen frequent flyer status, het is toch dankzij het feit dat ik lid was, dat ik een upgrade gekregen heb. Ook als je alleen reist, maak je veel meer kans om een upgrade te krijgen natuurlijk.

De tweede keer was dankzij mijn werk. Ik ben toen met een vriendin naar Washington gegaan en we mochten in business vliegen met Brussels Airlines. Dat was een onvergetelijke ervaring en voor herhaling vatbaar!

brussels airlines business class maaltijd
brussels airlines business class maaltijd 2

Mijn ervaring met Business Class van Brussels Airlines.

We kregen een aparte check-in waar we niet moesten wachten. Na de veiligheidscontrole, via de fastlane, konden we meteen naar de lounge. In zo’n business lounge kan je in alle rust werken, eten of ontspannen met een drankje. Je hebt er:

 1. Een uitgebreid buffet, snacks, een uitgebreid aanbod aan drankjes
 2. Wifi uiteraard
 3. Kranten & magazines
 4. Telefoons
 5. Televisies
 6. Werkcellen
 7. Monitors met vluchtinformatie
 8. In sommige lounges ook ruimten om te slapen en/of douches.

En dan boarden. Uiteraard mag business eerst aan boord. Onze stoelen waren erg ruim en konden 180° plat (flatbed). En zeeën van plaats voor je spullen. Je jas namen ze aan bij boarden en borgen ze op in een garderobe. Zalig! Er wachtte een toilettasje op ons met daarin oogmasker, sokken, tandenborstel, tandpasta, zakdoeken, oordopjes, balpen en lippenbalsem. Daarnaast ook een flesje plat water, kussen en dekentje. Voor we het wisten, kregen we een glaasje champagne aangeboden en vervolgens een noise-cancelling headphone. Het persoonlijk tv-scherm was erg groot met ruime keuze aan entertainment. De maaltijden waren erg lekker en werden opgediend in echt servies. Je kan vanzelfsprekend speciale maaltijden aanvragen zoals vegetarisch of veganistisch. Tussendoor kon je ook snacks krijgen zoals Belgische pralines. Als extraatje kregen we dan ook nog een doos Belgische pralines en op de terugvlucht een doos Belgische koekjes.

Het was echt een feest om zo in de watten gelegd te worden!

Deze ervaring dateert van maart 2014.

Is het z'n geld waard om in Business Class te vliegen?

Dat moet ieder voor zich uitmaken natuurlijk. Het is wel erg veel geld dat je anders aan je reis kan spenderen. Langs de andere kant zijn er wel regelmatig promoties waardoor het nog tamelijk betaalbaar is. Het is toch wel mooi mee genomen om uitgerust op bestemming toe te komen. Zeker als je een extra lange vlucht of nachtvlucht hebt! Jetlag? Heb je dan nog weinig last van. En toegang tot de lounge is ook handig als je enkele uren moet wachten op de luchthaven bijvoorbeeld bij een connecting flight. Als je graag meer bagage meeneemt, is het ook een idee om in business te vliegen. Misschien ga je wel een lange cruise doen en ga je diezelfde vakantie ook nog uitgebreid shoppen. Ik vind dat de vakantie echt begint op de luchthaven en al helemaal als je in business vliegt.

Een alternatief is om in Premium Economy te vliegen: een klasse tussen economy en business.

brussels airlines business class flatbed

Business Class Qatar Dreamliner

Als extraatje voeg ik nog enkele sfeerbeelden toe van de Business Class van de Qatar Airways Dreamliner. Ik mocht dit toestel via mijn werk in maart 2014 bezoeken.

Qatar Dreamliner business stoel
Qatar Dreamliner business flat seat
Qatar Dreamliner business overview

All Nippon Airways Dreamliner

En via mijn job kon ik ook de Dreamliner van All Nippon Airways bezoeken samen met de business lounge van Brussels Airlines. Hier zie je foto’s van Business Class, de cockpit en Premium Economy. Dit bezoek dateert van oktober 2018.

All Nippon Airways Business Class
All Nippon Airways cockpit
All Nippon Airways Premium Economy

Tips

 • Maak je steeds lid van het frequent flyerprogramma van de luchtvaartmaatschappij. Het kost je niets!
 • Schrijf je in op de nieuwsbrief van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Regelmatig hebben ze promoties en dat is de beste moment om te boeken. 
 • Wees vervolgens flexibel in je bestemming en reisperiode.
 • Soms kan je last minute via de website van de luchtvaartmaatschappij of bij de check-in nog bijbetalen voor een upgrade naar business. Dan betaal je ook minder.
 • En tot slot: als het je niet lukt, geen zorgen. Eens je in business gevlogen hebt, ben je voor altijd verwend en valt vliegen in economy alleen nog maar tegen.

Zoek je nog meer inspiratie? Bekijk dan deze pagina over IJsland eens. Of alles wat je moet weten over vliegtickets.

4 gedachten over “Hoe is het om in business class te vliegen?”

 1. Pingback: Het beste van IJsland in een weekend | a Vegan Voyage

 2. Pingback: 1 week Zuid-Afrika Kaapregio | a Vegan Voyage

 3. Pingback: Reizen met enkel handbagage - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Vegan eten op Zaventem luchthaven - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *