Zoek je eens wat anders voor op je boterham? In de herfst of winter is deze hummus met knolselder erg geschikt. Gezond, lekker en origineel.
Ingrediënten
Knolselder of knolselderij is supergezond. Het heeft een sterke antioxidantwerking en kan dus helpen tegen kanker. Bovendien stimuleert knolselderij de werking van de nieren. Verder is het goed tegen hart- en vaatziekten. Ook is knolselder goed tegen osteoporose en de ziekte van Alzheimer.
Kikkererwten zijn een van de meest eiwitrijke peulvruchten. En zijn dus een gezonde vleesvervanger. Kikkererwten bevatten veel vezels en kunnen helpen tegen darmkanker. Verder zijn ze goed voor de hart-en bloedvaten. Ook houden ze je bloedsuikerspiegel stabiel en zijn ze goede voeding tegen obesitas.
Citroenen versterken je immuunsysteem. Ze bevorderen de werking van je hersenen en zenuwsysteem. Ook helpen ze je bloeddruk op peil te houden.
Knoflook werd al in de oudheid gegeten. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Er wordt ook gezegd dat het het immuunsysteem verstrekt, luchtweginfecties bestrijdt en dat het een antibacteriële werking heeft.
Tahin of tahini is een pasta van sesamzaad. Men gebruikt het vooral in de mediterraanse keuken en in het Midden-Oosten als dip. Het zit vol eiwitten en vezels en is laag in natrium.
In kombu zit het meeste jodium van alle zeewieren. Maar ook vele andere essentiële mineralen. Als je kombu meekookt met gedroogde peulvruchten, zijn ze eerder klaar. En lichter verteerbaar.
Serveersuggestie
Deze hummus met knolselder is ideaal op een boterham. Maar kan ook dienen als groentendip. Of eventueel als bijgerecht bij een graansoort.
Zoek je nog meer gelijkaardige recepten, dan zal je ook van deze houden:
250gramgedroogde kikkererwtenof 2 blikken van 400 gram
4eetlepelstahini
1citroen
2teentjesknoflook
1theelepelzout
kombuoptioneel
Instructies
Gebruik je gedroogde kikkererwten, laat ze dan eerst een nacht weken. Kook gedurende 15 minuten in een snelkookpan samen met wat kombu en gepelde teentjes look.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de knolselder en snij in stukjes.
Bestrijk de bakplaat in met olie en verdeel er de knolselderblokjes over. Bak gedurende 30 minuten. Laat afkoelen.
Verwijder intussen de velletjes van de kikkererwten. Deze stap is optioneel, maar zorgt voor een luchtigere en gladdere hummus.
Pers de citroen.
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een glad geheel. Voeg terwijl wat ijskoud water toe tot je aan de gewenste consistentie komt. Je kunt ook olijfolie toevoegen.
Serveer met wat smaakmakers zoals gerookt paprikapoeder of cayennepeper.
Notities
Wie meer houdt van een hummusgerecht, gebruikt best slechts 1/4 knolselder. Wie eerder op zoek is naar het idee van een knolselderpuree, kan 1/2 knolselder gebruiken.
Pingback: Gezonde pompoenhummus - a Vegan Voyage