mont saint-michel eiland

Mont Saint-Michel: 6 tips

Mont Saint-Michel staat waarschijnlijk op de bucket list van vele mensen. En terecht! Zo een majestueus en fotogeniek monument. Dit abdijcomplex werd dan ook uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Natuurlijk stond deze plek dus ook op mijn bucket list. Maar inmiddels heb ik deze mogen aanvinken. Bijgevolg kan ik jullie deze Mont Saint-Michel tips bezorgen.

1. Geschiedenis

Mont Saint-Michel werd rond 700 gesticht om in stilte te komen bidden. Het eerste kerkje was natuurlijk niets in vergelijking met wat er nu staat. En in 709 vond er naar het schijnt ook een stormvloed plaats waardoor de heuvel in zee kwam te liggen.

De plaats evolueerde al snel tot een druk bedevaartsoord. Na verloop van tijd werd er ook alsmaar meer bijgebouwd. Zelfs tot op vandaag woont er nog een kleine groep monniken in de abdij.

tips mont saint-michel

2. Getijden

De ligging maakt Mont Saint-Michel uniek. Het is namelijk een getijdeneiland.

Door het bouwen van een dijk, kwam er een versnelling van de natuurlijke verzanding van de baai. Bijgevolg zou Mont Saint-Michel tegen +/- 2040 volledig omringd zijn door land als men niets ondernam. Daarom heeft men de parkings aan de voet van de berg verplaatst naar het vasteland en een shuttledienst ingelegd. De verbindingsdijk werd in 2015 afgebroken. Sindsdien kan men de berg weer als eiland bewonderen op dagen met voldoende hoogwaterstand. 

Tijdens springtij kan het dus zijn dat het eiland enkele uren wordt afgesloten van de buitenwereld. Kijk daarom eens naar de getijdenkalender voor je gaat.

3. Beste reistijd

Dat brengt me meteen op tip 3: wanneer kan je Mont Saint-Michel het beste bezoeken?

Het spreekt voor zich dat deze plek drukbezocht wordt en vooral in juli en augustus. Als je deze periode kan vermijden, des te beter.

Desalniettemin heb je een grote kans dat het in de koudere maanden slecht weer is. De beste reisperiode is daarom mei, juni en september.

Als je er vroeg op de dag kan toekomen, is dat ook zeker een aanrader!

mont saint-michel 6 tips

4. Bereikbaarheid

Auto: Het gemakkelijkste is als je met de wagen gaat. Je kan (betalend) parkeren dicht bij Mont Saint-Michel en dan met de gratis shuttlebus naar het eiland. Je kan ook wandelen van aan de parking.

Trein + bus: Je kan per trein reizen tot Pontorson en dan een bus nemen tot Mont Saint-Michel.

Excursie: Je kan ook een busexcursie doen vanuit Parijs. Of een meerdaagse excursie vanuit België/Nederland in combinatie met bijvoorbeeld Normandië of de Loirestreek.

5. Verblijf

Natuurlijk telt de omgeving van tal van hotels, maar vaak zullen die een stevig prijskaartje hebben. Wij logeerden voor een prikje in een Airbnb in de buurt. Er zijn trouwens nog veel open vlakten rondom waardoor je Mont Saint-Michel op vele plaatsen vanop afstand kan bewonderen.

6. Rouen

Als je er tijd voor hebt, raad ik aan om onderweg een dagje in Rouen te spenderen. Erg gezellig en mooi stadje, het bezoeken waard dus!

rouen

Dit waren mijn 6 tips voor Mont Saint-Michel. Zoek je gelijkaardige reisinspiratie, kijk dan eens naar deze artikels:

Vegan in Mont Saint-Michel

Toen wij er waren, vond ik een vegetarische maaltijd, maar veel keuze was er niet.  Bovendien is alles er best prijzig natuurlijk. Daarom raad ik aan een plantaardige lunch mee te nemen.

Deze avonturen dateren van mei 2018.

6 gedachten over “Mont Saint-Michel: 6 tips”

  1. Pingback: Neuschwanstein: 6 tips | a Vegan Voyage

  2. Pingback: Camargue bezoeken: mijn 5 tips | a Vegan Voyage

  3. Pingback: Vegan kamperen in Camargue | a Vegan Voyage

  4. Pingback: Hoeveel kost een citytrip naar Parijs? - a Vegan Voyage

  5. Pingback: Kastelen van de Loire in 4 dagen - a Vegan Voyage

  6. Pingback: Beste zicht op Kasteel Karlstein - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *