Vegan in Berlijn Brandenburgertor

Vegan in Berlijn

Vegan in Berlijn… Daar hoort een verhaaltje bij.

Ik ben wel te vinden voor een citytrip. En regelmatig kom ik online tegen dat Berlijn de vegan hoofdstad van Europa is. Groot waren mijn verwachtingen dus op culinair vlak. Daarenboven wou ik absoluut tijdens het Berlin Veganes Sommerfest gaan om het helemaal compleet te maken.

Oorspronkelijk zou ik in zomer 2017 gaan. Maar enkele weken ervoor besloot een autobestuurster me van mijn fiets te rijden om vervolgens nog eens over mijn enkel te rijden, dus die reis ging helaas niet door.

Vorig jaar in de zomer zijn we dan eindelijk gegaan en kon ik het zelf gaan beleven: vegan in Berlijn.

Vegan in Berlijn fontein

Bezienswaardigheden

Natuurlijk wil je in een stad wat gaan bezoeken. In Berlijn heb je zoal:

 • Brandenburgertor: hét symbool van Berlijn.
 • Berlijnse muur: de restanten althans van toen de stad nog gescheiden was.
 • Reichstag: het Duitse parlement. De prachtige glazen koepel is een must. Vergeet niet te reserveren!
 • Checkpoint Charlie: een voormalige controlepost.
 • Fernsehturm: tv-toren.
 • Holocaustmonument: indrukwekkend gedenkteken.
 • Slot Charlottenburg: het grootste kasteel van Berlijn.
 • Potsdamerplatz: met een stukje Berlijnse muur, verlaten wachttoren en het Sony Center.
 • Alexanderplatz: centraal gelegen en hier vindt het vegan sommerfest plaats.
Holocaust Monument Vegan in Berlijn

Berlin Veganes Sommerfest

Ik was al eens naar het vegan summerfest in Gent gegaan, alsook het vegan street festival in Brussel en VeggieWorld in Brussel. 

Het Berlin Veganes Sommerfest is inderdaad groter, maar nu ook weer niet immens. Er stonden ook vooral veel food trucks en je maag kan maar een beperkte hoeveelheid aan natuurlijk. Aan de infostandjes had ik weinig, want alles is in het Duits. Standen met cosmetica, kledij en dergelijke waren weinig aanwezig.

Dus mijn tip is: ben je toevallig in Berlijn tijdens het Veganes Sommerfest, ga dan zeker eens een kijkje nemen en een hapje eten. Maar ga niet speciaal daarvoor naar Berlijn.

Berlijnse Muur

Vegan in Berlijn

En dan nu het plantaardige eten.

Zoals reeds vermeld waren mijn verwachtingen hoog. Misschien daardoor wat onrealistisch. Want volgens mij verwachtte ik op elke hoek van de straat een vegan restaurant of zo. 

Daardoor heb ik bijna niets voorbereid. Waardoor ik dus weinig vegan restaurants heb uitgetest. Mijn vleesetende vriend was ook mee en dan is het wel handig om naar restaurants te gaan met vegan opties.

Wat ik wel had opgezocht en absoluut naartoe wou, was wereld’s eerste vegan avenue: Schivelbeiner Strasse.

Ik moet zeggen: de Veganz supermarkt is wel de moeite. Een supermarkt met enkel plantaardige producten dus.  Alleen kan je weinig meenemen als je met het vliegtuig reist natuurlijk. Ze mogen gerust naar België uitbreiden!

Ik ben ook een bagel en oreotaart gaan eten in Goodies Café. Lekker, dat wel, maar erg slechte bediening.

Je hebt er ook een kledingwinkel (Dear Goods), schoenenwinkel (Avesu) en nog een derde winkel met cosmetica of iets dergelijks. Die derde winkel was gesloten wegens ziekte en de schoenenwinkel wegens het Vegan Sommerfest…

Ik geloof best dat Berlijn de vegan hoofdstad is van Europa. Desalniettemin is mijn tip: doe de nodige research door enkele hotspots op voorhand op te zoeken.

Reichstag Vegan in Berlijn

Besluit Berlijn

Berlijn is zeker een aangename stad om te bezoeken. Met een moderne mentaliteit. Maar ik vind het geen must. Het is niets in vergelijking met een stad als Parijs of Londen.

Zoek je meer reisinspiratie? Kijk dan eens naar deze artikels:

Deze avonturen dateren van augustus 2019.

Slot Charlottenburg

2 gedachten over “Vegan in Berlijn”

 1. Pingback: Kopenhagen budgetvriendelijk: 10 tips | a Vegan Voyage

 2. Pingback: Neuschwanstein: 6 tips - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *