Heb jij yacon gekregen? Misschien in een groentepakket? En je weet niet wat je ermee moet aanvangen? Of je zoekt gewoon een origineel winters recept? Dan ben je met dit yaconsoep recept aan het goede adres.
De structuur van yacon lijkt vanbuiten op een zoete aardappel en vanbinnen op een appel. Qua smaak is het dan weer meer een kruising van een pastinaak en schorseneer. Tijd om op ontdekkingsreis te gaan.

Ingrediënten
- Yacon is een minder bekende groente. Dit knolgewas is afkomstig uit Peru. Het werd zelfs al voor de periode van de Inca’s geteeld. Net zoals bij appels wordt het witte vruchtvlees bruin bij blootstelling aan de lucht. Yacon bevat weinig calorieën. De suikers worden niet opgenomen door ons lichaam. Dus een uitstekend middel tegen diabetes. Ook is yacon een probioticum. Met andere woorden goed voor de darmen. En het heeft ook een positief effect op ons immuunsysteem.
- Uien versterken je botten en gewrichten. Bovendien dringen ze het risico op hart- en vaatziekten terug. En maken ze de luchtwegen vrij bij een verkoudheid. Ze zijn zelfs goed voor de darmbacteriën en je weerstand.
- Knoflook werd al in de oudheid gegeten. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Er wordt ook gezegd dat het het immuunsysteem verstrekt, luchtweginfecties bestrijdt en dat het een antibacteriële werking heeft.
- Komijn heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het is goed voor de luchtwegen, bevat veel ijzer en helpt je cholesterol te verlagen. Bovendien verlaagt komijn je bloedsuikergehalte. Het bestrijdt infecties. En het kalmeert de huid. Voeg dus regelmatig komijn toe aan de maaltijd.
- Tijm helpt bij allerlei infecties. Vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen en hoest. De plant bevat bovendien vitamine C, calcium en ijzer.
- Laurier geeft een lekkere smaak aan je gerechten. Het geeft ook geneeskracht bij darmproblemen. Eet laurier niet op. Het is niet lekker en moeilijk kauwbaar. Zelfs gemixt.
- Peterselie is een erg gezond kruid. Het weert infecties, bacteriën en schimmels. Ook werkt het pijnstillend. Bovendien is het licht vochtafdrijvend.

Serveersuggestie
Dit yaconsoep recept maak je helemaal af met extra verse peterselie en wat geroosterde amandelen.

Zoek je nog meer gelijkaardige recepten, dan zal je ook van deze houden:
Tot slot, als je beslist dit recept te maken en te delen op Instagram, vergeet me dan niet te taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.
Ik kijk ernaar uit jullie creaties te zien!

Yaconsoep recept
Equipment
- 1 Kookpot
- 1 staafmixer
Ingrediënten
- 800 gram yacon
- 2 aardappelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel groentebouillonpoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gemalen komijn of komijnzaad
- 1 laurierblaadje
- 1 handvol verse peterselie
- 200 milliliter plantaardige melk
Instructies
- Pel de ui en snij in kleine stukjes. Bak de ui in wat olie op een zacht vuurtje tot deze glazig is.
- Pel de knoflook en snij of pers fijn. Voeg toe aan de ui.
- Schil de yacon en de aardappelen en snij in blokjes. Laat enkele minuten meestoven.
- Voeg de groentebouillonpoeder, tijm, komijn, laurier en de helft van de peterselie toe samen met 600 ml water. Laat een half uurtje koken.
- Verwijder het laurierblaadje en mix de soep.
- Voeg de plantaardige melk toe en mix nog even.
- Kruid naar smaak met peper en zout. Snij de rest van de peterselie fijn en strooi over de soep.
Pingback: Vegan Pompoenvelouté met knolselderchips - a Vegan Voyage