Netflix documentaire Seaspiracy

Netflix documentaire Seaspiracy

Onlangs kwam de nieuwe Netflix documentaire Seaspiracy uit. Uiteraard was ik erg benieuwd, vermits er al een aantal erg goede documentaires op Netflix en Youtube verschenen zijn. Bijgevolg heb ik hem reeds gezien en daar vertel ik bij deze alles over.

Seaspiracy dolfijnen

De naam doet het al vermoeden: sea + conspiracy. Oftewel zeecomplot. Als je de Netflix documentaire Cowspiracy al gezien hebt, weet je in welke richting deze documentaire uitgaat. Cowspiracy is trouwens een absolute aanrader.

Ook deze Netflix documentaire Seaspiracy werd gemaakt door Kip Andersen. Net zoals What the Health. Weer zo’n must die je moet zien als je gezond door het leven wilt gaan.

Maar terug naar Seaspiracy. In deze documentaire volgen we een zekere Ali uit het Verenigd Koninkrijk. Hij gaat op zoek naar een manier om de welbekende plasticsoep in de oceanen en zeeën te verhelpen. Zo stopt hij met het gebruiken van plastic rietjes en andere wegwerpplastic.

Doch leert hij snel dat de plasticsoep voor 46% bestaat uit visnetten en de rest voornamelijk uit ander visgerei. Ook magen van walvissen zitten vol visnetten. En zeeschildpadden komen erin vast te zitten.

Ali reist onder andere af naar Taiji. Deze Japanse plaats is berucht omwille van zijn dolfijnenvangst. De Japanners jagen daar dolfijnen in een baai. Ze verkopen ze vervolgens voor veel geld aan dolfinaria. Wat op zich al een schrijnend leven is voor deze dieren. Maar blijkt nu dat ze 12 x meer dolfijnen vangen gewoon om te slachten. Ze geven de dolfijnen de schuld van overbevissing…

In de documentaire The Cove gaan ze dieper in op deze plek. Ik raad deze docu absoluut aan. Maar ik waarschuw je alvast voor shockerende beelden.

Ali reist ook mee met Sea Shepherd, een internationale non-profit organisatie die het leven in zee beschermt. Zo ontdekt hij dat de Afrikaanse kusten geplunderd worden door illegale industriële visserij. De lokale bevolking heeft daardoor onvoldoende vis en is noodgedwongen beginnen jagen op wilde dieren. Ebola is daardoor ontstaan trouwens.

Netflix documentaire Seaspiracy koraal

We komen nog wel meer schrijnende feiten tegen:

  • In een zalmkwekerij sterft 50% door mishandeling en allerlei ziekten.
  • Mangrovebossen, die belangrijke stormbarrières zijn, zijn al voor 38% vernietigd door garnalenvisserij.
  • In Thailand bestaat nog steeds slavernij, in de visserij.

Duurzame visserij bestaat niet. Het is enkel een marketing stunt. Er wordt OF niet gecontroleerd OF omgekocht. Als puntje bij paaltje komt, draait het allemaal om geld.

Wil je hier iets aan doen, kan je dus maar best geen vis meer eten.

De oceanen en het leven erin spelen een grote rol in ons klimaat. Want:

  • Haaien houden oceanen gezond.
  • Plastic valt uiteen in microplastics en zit in alle zeedieren.
  • Vissen zijn belangrijk om koraalriffen gezond te houden.
  • CO2 wordt opgeslagen in zeeplanten. Daarom is trawl visserij (met netten over de bodem) zo vernietigend.

In vis zitten giftige zware metalen zoals kwik. Maar ook dioxine en microplastics. Het zijn trouwens niet vissen die omega 3-vetzuren aanmaken, maar algen. We kunnen dus beter een stap overslaan en zeewier op het menu zetten in plaats van vis.

Seaspiracy zeeschildpad

Dit was de Netflix documentaire Seaspiracy in een notendop. Een echte aanrader dus. Kijken maar!

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

2 gedachten over “Netflix documentaire Seaspiracy”

  1. Pingback: Documentaire What the Health: review | a Vegan Voyage

  2. Pingback: Documentaire Cowspiracy: review | a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *