Cowspiracy documentaire

Documentaire Cowspiracy: review

Documentaire Cowspiracy: inleiding

De naam doet al veel vermoeden. Deze documentaire Cowspiracy gaat over de samenzwering in de veeteelt. Dus wie weten in wat voor een corrupte wereld wij leven, is deze film een must see. Alsook komt er aan bod wat de oplossing is.

documentaire cowspiracy

Wat en waar?

De documentaire Cowspiracy kan je sinds 2014 op Netflix zien.

In tegenstelling tot Dominion krijg je hier (zo goed als) geen afgrijselijke beelden te zien over allerlei dierenleed. 

Noch gaat het hier weinig over de gezondheid van een plantaardig dieet zoals in The Game Changers.

Het gaat namelijk over het grootste milieugerelateerde probleem: de veeteelt

Wie?

De filmmaker, de Amerikaanse Kip Andersen, werd beïnvloed door Al Gore nadat hij ‘An Inconvenient Truth’ zag. Hij besloot alles te doen voor het milieu wat hij kon. 

Tot hij een verslag van de Verenigde Naties las. Waarin staat dat de veeteelt meer broeikasgassen produceert dan alle transport samen. Daarover vond hij niets terug op de sites van milieubewegingen. En dat is hij gaan onderzoeken.

De meeste milieubewegingen wouden nog steeds niets kwijt over de veeteelt. Als ze al akkoord gingen met een interview. Door middel van interviews met experten is hij te weten gekomen dat deze milieubewegingen gesponsord worden door de veeteeltindustrie.

En het gaat veel verder. De lobby van de veehouderij heeft zoveel politieke macht en hebben zo’n enorme juridische middelen dat we er weinig tegen kunnen doen. Zelfs de FBI viseert milieuactivisten. De oorzaak hiervan is dat milieuactivisten een bedreiging zijn voor de economie.

De milieuactivisten in Brazilië die de waarheid zeggen en die uitkomen voor hun mening, worden vermoord. Zo zijn er 1100 vermoord op 20 jaar tijd!

De oplossing?

Zo komt hij ook tot de conclusie dat grasgevoerd vee zelfs minder duurzaam is dan vlees uit de bio-industrie. Ze worden namelijk op latere leeftijd geslacht waardoor ze veel meer voedsel en water nodig hebben. Bijgevolg ook meer afval produceren. Alles bij elkaar is er hiervoor gewoon niet voldoende land op aarde beschikbaar om alle mensen zo te voeden.

De oplossing: een plantaardig dieet. Een vegan heeft 18 x minder land nodig dan een vleeseter.

Documentaire Cowspiracy: besluit

Ten eerste ben ik met veganisme begonnen om dierenleed te besparen. Ten tweede wil ik ook gezond door het leven gaan. Tot slot probeer ik toch ook wat milieubewuster te leven. Ik kan me ook wel inbeelden dat het milieu een minder motiverende reden is voor mensen om plantaardig te gaan eten.

Ter conclusie vind ik deze documentaire minder shockerend dan de meeste films die een plantaardig dieet promoten. Daarentegen is het een echte eye opener. Wat het ECHTE probleem is in het milieu en waarom er onvoldoende voedsel is in de wereld.

Documentaire Cowspiracy feiten
  • 91% van de ontbossing van het amazonewoud is voor de veeteelt.
  • 51% van de uitstoot van broeikasgassen komt door de veeteelt en hun uitwerpselen.
  • 30% van het drinkwater op aarde gaat naar het vee.
  • 45% van het land op aarde wordt ingenomen door vee.
  • 10.000 jaar geleden waren er 99% wilde dieren en 1% mensen. Nu zijn er 98% mensen en gedomesticeerde dieren en dus slechts 2% wilde dieren.
  • Voor 1 hamburger is 3000 liter water nodig. Dat is 2 maanden douchen voor 1 persoon. En door subsidies betalen wij allemaal mee aan die hamburger. Terwijl de vleeseter dus niet de werkelijke kost betaalt.

Tip: kijk ook eens naar de vervolgfilm What the Health. En de meest recentste documentaire van Kip Andersen: Seaspiracy.

4 gedachten over “Documentaire Cowspiracy: review”

  1. Pingback: The Game Changers documentaire: review | a Vegan Voyage

  2. Pingback: Documentaire Dominion: review | a Vegan Voyage

  3. Pingback: Documentaire What the Health: review | a Vegan Voyage

  4. Pingback: Netflix documentaire Seaspiracy | a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *