Documentaire Dominion review

Documentaire Dominion: review

Documentaire Dominion: inleiding

Zoals ik al reeds had vermeld in mijn informatief artikel over veganisme, ben ik meer interesse gaan tonen in veganisme door het zien van enkele documentaires. In dit artikel schrijf ik een review over de documentaire Dominion.

Dominion is trouwens te zien op Youtube of als de link niet werkt, kijk dan eens naar de site van Dominionmovement.com

Het zijn erg shockerende en kwetsende beelden. Maar ik vind dat iedereen de documentaire volledig zou moeten uitkijken. Als jij vlees, vis, melk of eieren consumeert, ben jij onrechtstreeks mee verantwoordelijk voor deze praktijken. Het minste dat jij kan doen is toch even naar deze documentaire kijken? Tenzij je een struisvogel bent met zijn kop in de grond, wil je toch weten wat er in de wereld gebeurt? Waar jouw voedsel vandaan komt?

Misschien gaat het er niet overal zo aan toe (laat ons hopen!). Maar een ding is zeker: dieren worden onnodig door ons gekweekt, hebben een miserabel kort leven en worden dan koelbloedig afgeslacht. Want een werknemer in een slachthuis kan toch onmogelijk van dieren houden?

Heb je meer interesse in de gezondheid van plantaardige voeding en in sport? Kijk dan eens naar mijn review van The Game Changers. Als je meer interesse hebt in het milieu, kijk dan eens naar Cowspiracy.

Documentaire Dominion review 2

Documentaire Dominion: review

  • Duurtijd: 120 minuten
  • Jaar: 2018
  • Land: Australië
  • Regisseur: Chris Delforce
  • Met de stemmen van Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Kat von D, Sadie Link en Sia.

De documentaire begint met de stelling dat de meeste mensen zichzelf zien als een dierenliefhebber. Maar is dat echt zo?

De filmmakers hebben beelden gemaakt van kwekerijen, boerderijen, slachthuizen enz… in Australië door middel van drones, verborgen camera’s en gewoon camera’s in de hand.

Aan de hand van dat beeldmateriaal wordt bijna de hele film lang verteld wat er met dieren gebeurt die wij gebruiken voor voedsel, entertainment, cosmetica, kleding en onderzoek.

De documentaire focust zich op de shockerende realiteit waarin de dierenindustrie terecht gekomen is. Oplossingsgericht is deze film allesbehalve, wat wel jammer is. Maar ik denk dat het wel een goed begin is van de bewustwording naar dierenrechten toe. 

Als je al beseft wat er gebeurt met de dieren in de wereld… Dat is stap nummer 1. 

Op het einde van de film halen ze ook even de vergelijking aan met blanken die zwarten als slaven namen, nazi’s die joden doden en mannen die vrouwen onderdrukten. Dit werd ook ooit als normaal en natuurlijk gezien. 

Kan je de beelden echt niet zien en de geluiden echt niet aanhoren, lees dan onderstaande uitleg!

boerderij documentaire dominion review

Wat er met de dieren gebeurt

Varkens:

Zeugen verblijven 4-6 weken in individuele kooien, waarin ze amper kunnen bewegen, om er te bevallen. Ze krijgen wonden door op de harde oppervlakten te moeten liggen. Een groot deel van de biggetjes worden dood geboren of sterven door ziekte, uitdroging, verhongering of worden per ongeluk verpletterd door de moeder in haar kleine kooi. De zwakkere biggen worden afgeslacht door de boeren. De moeder moet dit allemaal zien gebeuren. En ze moet dit 4 keer in 2 jaar tijd meemaken waarna ze zelf geslacht wordt.

De biggen die overleven worden verminkt. Tanden, tenen en staarten worden afgeknipt zonder verdoving, oren worden doorboord voor identificatie. 

Op 3-5 weken worden ze weggehaald bij hun moeder. Ze groeien op in overbevolkte stallen in hun eigen uitwerpselen. Ze worden daardoor ook onnatuurlijk agressief.

Als een varken niet voor de teelt gehouden wordt, worden ze na 5 maanden geslacht. Terwijl een varken 10-12 jaar oud kan worden.

Tijdens het transport naar het slachthuis krijgen ze geen eten, water of bescherming tegen hitte of kou. Via elektrische schokken worden ze naar de slachting gedreven. In grote slachthuizen sterven ze na veel pijn door verstikking in gaskamers. In kleinere slachthuizen gebruiken ze elektrische schokken of verdovingspistolen die veel minder effectief zijn. Hun keel wordt overgesneden en vaak bloeden ze dood terwijl ze nog bij bewustzijn zijn. Ze worden uiteindelijk in heet water gedompeld om hun vel zacht te maken en haar te verwijderen. Sommige varkens sterven pas in dat stadium. 

Kippen, kalkoenen en eenden:

Mannelijke kuikens worden gescheiden van vrouwelijke en op het einde van de transportband versnipperd. Op kleinere boerderijen worden ze vergast of verstikt in plastic zakken. In Australië alleen al worden er zo 12 miljoen afgeslacht. Ook bij vrije uitloop en bio.

2/3e van de 18 miljoen leghennen in Australië zijn batterijkippen. Ze hebben minder dan een A4 aan oppervlakte en kunnen zich niet natuurlijk gedragen. Ze leggen bijna dagelijks een ei terwijl een wilde kip 10-15 eieren per jaar legt.

De kippen verliezen hun veren en regelmatig sterven er kippen. Ze worden niet altijd verwijderd waardoor de anderen tussen de karkassen moeten leven. Kippen die ontsnappen, sterven uiteindelijk in de hoop uitwerpselen. Kippen die niet genoeg meer leggen, worden op brutale wijze -meestal breken hun poten- naar slachthuizen gebracht of vergast.

Vrije uitloopkippen moeten nog in grote getallen samenleven waardoor ook zij geen natuurlijk gedrag meer vertonen. Hun bek wordt afgeknipt om elkaar minder te verwonden. Boerderijen die zowel vrije uitloop- als legkippen hebben, mengen hun eieren vaak.

Kippen kunnen 10 jaar oud worden, maar worden op 18 maanden geslacht. Dit gebeurt in elektrisch water waarna hun kop afgehakt wordt. Maar vaak heffen ze hun kop op waardoor ze levend verdrinken in een verder stadium. 

Vleeskippen verdikken te snel op 5-7 weken waardoor ze misvormen en amper op hun poten kunnen staan. Ze leven in overvolle schuren, krijgen enkel artificieel licht en krijgen antibiotica toegediend. Ze leven bovenop hun eigen uitwerpselen en krijgen bijgevolg last van hun ademhaling door een teveel aan ammoniak. Hun zieke en misvormde kuikens worden versnipperd of vergast. In het slachthuis ondergaan ze hetzelfde proces.

Kalkoenen worden zo dik dat ze niet meer kunnen staan, lopen of paren en worden artificieel geïnsemineerd. Ze moeten in eigen uitwerpselen leven waardoor wonden geïnfecteerd raken. De boeren laten ze sterven en worden dan op een hoop gegooid om te laten rotten. In grote slachthuizen worden ze opgehangen om te onthoofden, in kleinere worden ze onthoofd in trechters.

Eenden moeten gelijkaardige situaties ondergaan als vleeskippen en kalkoenen. Alleen zijn hun poten niet gemaakt om lang op land te lopen, omdat het waterdieren zijn. Ze leven in schuren waar ze geen water hebben om in te zwemmen. Daardoor krijgen ze misvormde poten. Ze kunnen zich door het gebrek aan water ook niet wassen waardoor ze blind worden.

Ook zij moeten in eigen uitwerpselen leven en worden op dezelfde manieren als kippen onthoofd.

Jagen op eenden is nog steeds legaal in o.a. Australië en gewonde dieren worden gewoon aan hun lot overgelaten. 

80% van de veren voor jassen, slaapzakken of beddengoed komt uit China. Eenden en ganzen worden er leven geplukt, wat erg pijnlijk is voor hen.

Koeien:

Een koe geeft enkel melk als ze een kalf gehad heeft. Ze worden jaarlijks kunstmatig geïnsemineerd. Kalfjes worden uren nadat ze geboren zijn al weggehaald bij de moeder. Koeien kunnen dagen tot weken rouwen om hun verloren kalf.

Mannelijke kalfjes zijn niet nuttig en worden na 5 dagen isolatie naar het slachthuis gebracht. Ze huilen doordat ze hun moeder missen. De kalfjes die voorbij de verdoving geraken, worden bij bewustzijn geslacht. Alleen al in Australië worden rond 700.000 mannelijke kalfjes geslacht als afval van de zuivelindustrie. Sommigen worden 20 weken bijgehouden om dan geslacht te worden voor kalfsvlees.

Vrouwelijke kalfjes ondergaan hetzelfde lot als hun moeder. 2-3 keer per dag worden ze gemolken aan industriële machines. Ze leven maar 4-8 jaar. In de natuur 20 jaar. Door constant zwanger te zijn en tot 10 x meer melk te geven dan natuurlijk, bezwijkt een deel. De rest wordt naar het slachthuis gevoerd wanneer ze te gewond zijn of niet genoeg melk meer geven. 

In de vleesindustrie worden stieren pijnlijk verwond o.a. door het verwijderen van hoorns, testikels, brandmerken en identificatieplaatje door het oor. Ze krijgen antibiotica, hormonen en progesteron toegediend. Ze worden in een kooi gejaagd door elektrische schokken of door aan hun staart te draaien. Op 18 maanden worden ze naar het slachthuis gebracht nadat ze in kleine ruimten werden volgepropt met graan. Ze krijgen een schot door hun hoofd waardoor ze pijn hebben en minder mobiel zijn. Maar niet noodzakelijk bewusteloos. De koeien en stieren die als volgende aan de beurt zijn, horen en zien wat er met hun voorganger gebeurt. 

Ongeboren kalfjes van geslachte koeien worden door de farmaceutica gebruikt voor hun bloed. Ze worden bijgevolg voor veel geld verkocht.

Huiden worden verkocht voor leer en zijn geen afval. Ze zijn vaak kostbaarder dan vlees. In India zijn koeien heilig en worden ze honderden kilometers vervoerd naar Bangladesh om daar afgeslacht te worden voor leer. Soms zelfs te voet! Ze worden er levend gedood en soms levend gevild. De huiden worden in giftige chemische vloeistoffen – die kanker veroorzaken – ondergedompeld, vaak door kinderen.

Stieren in rodeo’s worden mishandeld door elektrische schokken en het ombuigen van hun staart. Er worden metalen sporen gebruikt om hen wild te doen lijken.

Schapen en geiten:

Schapen worden getimed zwanger gemaakt zodat ze in de winter bevallen en in de lente voldoende gras hebben. Zo sterven er veel lammetjes van de kou. Maar voor de boer is dit nog steeds goedkoper dan extra voedsel te moeten voorzien.

Merinoschapen hebben veel meer vel voor meer wol. Om flystrike (infectieziekte) te vermijden, wordt hun staart afgeknipt samen met een heel stuk vel. Als ze jonger dan 6 maanden zijn, mag dit zonder verdoving gebeuren.

Scheerders worden betaald per schaap, dus snelheid is belangrijker dan precisie. Ze hebben geen opleiding nodig!

Schapen worden geslacht zoals koeien. Geiten ook. 

Geiten bevallen soms aan het slachthuis terwijl ze wachten om geslacht te worden. De babies worden achtergelaten terwijl ze om hun moeder roepen.

Leuke verrassing die ze na de documentaire laten zien: de makers zijn later op de avond teruggekeerd om zo’n achtergelaten geitje te gaan redden.

dominion schaap

Vissen:

In visboerderijen worden vissen gehouden in veel te kleine ruimten. Velen sterven aan zuurstoftekort, ziekten en menselijke fouten. Ze worden in tonnen ijs gegooid waarna ze een langzame pijnlijke dood ondergaan.

In de open oceaan worden door de netten ook andere dieren gedood, zoals haaien, dolfijnen en zeehonden.

Konijnen, nertsen en vossen:

Konijnen leven in kooien en kunnen geen natuurlijk gedrag meer vertonen. Massa’s konijnen worden gebruikt voor dierproeven.

Hun vacht wordt bij bewustzijn geplukt waardoor ze het uitgillen van de pijn. Als ze niet voldoende vacht meer geven, worden ze gevild. Vaak levend.

Nertsen worden 4-5 jaar in een kooi gehouden waar ze helemaal geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen en ze zichzelf gaan verminken.

Hetzelfde probleem bij vossen. Worden ook vaak levend verminkt.

In Australië mag er legaal op vossen geschoten worden. Er wordt vaak ook 1080 vergif gebruikt, wat leidt tot een langzame dood. Ook door andere dieren zoals honden die ervan eten.

Honden en paarden:

In China worden honden en katten nog steeds voor hun vacht gebruikt en gelabeld als pels van nertsen of vossen.

Honden worden wereldwijd gekweekt in kooien in slechte omstandigheden en zonder liefde en hebben vaak ziektes. Terwijl worden er honderduizenden geëuthanaseerd, gezond, maar ongewild.

Wedden op windhonden gebeurt nog steeds. Ze krijgen verwondingen tijdens de wedstrijden of worden afgemaakt door een kogel omdat ze niet snel genoeg zijn. Levende prooien worden nog steeds gebruikt om te trainen: konijnen, biggen, kippen en poesjes.

Paarden zijn pas volwassen wanneer ze 5 jaar oud zijn, maar worden gebruikt in racen op de leeftijd van 2 jaar. Ze raken gewond, sterven, krijgen zweepslagen. Paarden die niet geschikt zijn, worden afgemaakt. Paarden worden ook gebruikt in rodeo’s.

Over paardenvlees spreken ze niet in deze documentaire. Ze eten in Australië over het algemeen geen paardenvlees, maar worden er wel geslacht voor de export. In mindere mate dan andere dieren.

dominion paard

Kamelen, muizen, exotische dieren, zeehonden en dolfijnen:

Kamelen werden in de jaren 1800 naar Australië gebracht voor transport en worden nu geslacht voor export naar de USA en het Midden-Oosten.

1-2 miljoen muizen worden in Australië gebruikt voor proeven. Ze mogen wettelijk niet meer vrijgelaten worden en worden dus allemaal gedood.

Apen worden gebruikt voor experimenten, circus en zoo. Leeuwen, tijgers en poolberen hebben niet voldoende ruimte, vervelen zich en hebben stress.

Zeehonden en dolfijnen zijn erg intellectuele dieren met veel empathie. In Taiji (Japan) worden dolfijnen in een inham bijeen gedreven en gevangen voor entertainment en voedsel. Meer daarover kan je in de documentaire ‘The Cove’ zien.

kippen documentaire dominion review

3 gedachten over “Documentaire Dominion: review”

  1. Pingback: The Game Changers documentaire: review | a Vegan Voyage

  2. Pingback: Documentaire Cowspiracy: review | a Vegan Voyage

  3. Pingback: Veganisme: wat en waarom? - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *