Wat is veganisme?
Veganisme: wat en waarom? Hier lees je er alles over.
De 2 vragen die mensen mij het vaakst stellen zijn:
- Waarom ben je vegetariër/veganist?
- Eet je ook geen vis?
- Pescotariër of pescetariër: eet geen vlees of gevogelte, maar wel vis en schaaldieren.
- Vegetariër: consumeert geen dieren. Dus geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, insecten,…
- Veganist: weigert alle dierlijke producten. Dit wil zeggen geen dieren, maar ook geen melk, eieren of honing. Plantaardig dus. Hij/zij gaat daarnaast ook geen dierlijke producten gebruiken zoals leer, wol, bont of zijde. En ook geen producten die getest zijn op dieren.
Wist je dat… vitamine B12 kunstmatig toegevoegd wordt aan veevoer? De meeste dieren uit de veeteelt kunnen namelijk niet meer gezellig grazen en maken bijgevolg niet genoeg B12 meer aan. Het is dus niet onnatuurlijker om als veganist een supplement B12 in te nemen. De omnivoor of vegetariër doet onbewust hetzelfde.


Waarom veganisme?
Mijn verhaal
Ik at al een tijdje af en toe bewust vegetarisch omwille van gezondsheidsredenen toen ik in 2011 het boek ‘Skinny bitch’, van Rory Freedman en Kim Barnouin las. Destijds was ik gewoon op zoek naar gezonde voeding en ik wist niet dat de schrijvers veganisten waren. Toen ik het hoofdstuk over slachthuizen las, besloot ik meteen vegetarisch te worden. Het raakte me te erg en ik wou dit dierenleed niet langer mee veroorzaken. Het was geen dieet dat ik moest volhouden, maar een keuze die ik al langer geleden had moeten maken.
Veganistisch eten kostte in mijn ogen toen nog te veel moeite. Maar dankzij social media ontdekte ik een aantal interessante documentaires waardoor ik me meer en meer ben gaan verdiepen in veganisme. Kijk bijvoorbeeld eens naar Dominion. Ik besloot thuis zoveel mogelijk plantaardig te eten en volgde ook een kookcursus.
Dankzij Covid-19 – ja, alles heeft een positieve kant – heb ik nu nog meer tijd om te koken en ben ik met deze blog gestart.
Neem ook eens een kijkje op mijn ‘over‘ pagina.
1. Hart voor dieren
Ik heb altijd al een groot hart voor dieren gehad. Maar vroeger, zoals de meeste mensen, nooit veel stilgestaan bij de weg die dierlijk voedsel aflegt tot het op mijn bord ligt. En ook gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Als je iets kent en lekker vindt, is het moeilijk om plots te beslissen het nooit meer te eten.
Als jij ook van dieren houdt, is het toch logisch dat je ze niet eet? Waarom zou je van je hond of kat houden, maar niet van een varken of koe? Zij hebben ook gevoelens en emoties. In India eten ze geen koeien, moslims eten geen varkens, in China eten ze kat en hond. Waar zit het verschil? En dan hebben we het nog niet gehad over de gruwelijke mishandeling die eraan vooraf gaat.
Waarom zou je geen melk, eieren en honing consumeren?
Haantjes worden levend op een stapel gegooid en vermalen. Kippen leven een miserabel leven. Zodat wij eieren kunnen eten. Eieren kan je gemakkelijk vervangen door appelmoes, banaan, groentenpuree, maïzena, gemalen lijnzaad met water en nog meer afhankelijk van het gerecht.
Koeien worden kunstmatig zwanger gemaakt, zodat ze kalfjes krijgen en bijgevolg melk geven. Waarna het kalfje meteen weggenomen wordt en geslacht wordt of hetzelfde lot als de moeder moet ondergaan. Zodat wij melk kunnen drinken. Melk kan je gemakkelijk vervangen door soja-, haver-, amandel-, rijstdrank en nog meer.
Honing wordt door imkers uit de bijenkast verwijderd en vervangen door suikerwater. De bijen verzwakken hierdoor en worden vatbaarder door ziektes. Ze zijn intussen ook een bedreigde diersoort geworden. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe ze mishandeld worden. Veel mensen vinden een insectenleven misschien minder belangrijk dan het leven van een zoogdier. Maar honing is ook zo gemakkelijk te vervangen: ahornsiroop, rijststroop, agavesiroop en nog meer.
2. Gezonde voeding
Het is algemeen geweten dat plantaardige voeding gezonder is. Het verkleint onder ander het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Dierlijke voeding bevat groeihormonen, antibiotica, plastic, cholesterol, giftige chemicaliën, salmonella,…
Dankzij het consumeren van fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten en noten, zaden en pitten heb je minder kans op overgewicht.
In mijn recepten deel ik ook altijd een aantal gezondheidsweetjes over enkele desbetreffende ingrediënten.
3. Milieu
Om dieren te kweken die we vervolgens opeten, gaan er gigantisch veel graan, water en bomen verloren.
Water waar we sowieso al een tekort aan hebben. 1 dag geen rundvlees komt overeen met een hele maand niet douchen!
Graan waar we de wereldbevolking mee kunnen voeden. Er zijn meerdere kilo’s graan nodig om 1 kg vlees te produceren.
Het amazonewoud, de longen van de aarde, wordt aan een sneltempo ontbost voor de veelteelt. Maar ook voor sojateelt. Die ze dan weer verwerking in veevoeder…
En de veehouderij zorgt ook voor een enorme uitstoot van CO2. Ze zijn de grootste veroorzaker van ons broeikaseffect. Het wereldwijde vliegverkeer zorgt voor slechts 2 à 3% van alle broeikasgassen versus 14,5% door de veeteelt.
Wie 1 jaar vegan is, redt:
- 365 dieren
- 6.607 kg graan
- 1.000 m2 bos
- 3.320 kg CO2
De grootste impact maken we dus met onze voedselkeuze.

Besluit
De vraag is niet ‘Waarom zou ik veganist worden?’, maar ‘Waarom ben ik nog geen veganist?’.
‘Wat blijft er dan nog over?‘ vragen veel mensen zich ook af. Heel veel! Dat kan je onder andere ontdekken in mijn recepten. Ik eet in ieder geval veel gevarieerder dan vroeger. En ook als je eens niet wil koken, is er tegenwoordig keuze in overvloed in de supermarkt en in eetgelegenheden.
Als je van dieren of je gezondheid of de planeet houdt en even moeite doet om je gewoonten aan te passen, ben je vertrokken. Waar wacht je nog op?
Meer info en tips vind je op mijn Instagram en op mijn Facebook pagina.
Moet jij binnenkort een coloscopie laten doen? Kijk dan even naar mijn ideeën voor een vegan voorbereiding.
Pingback: Documentaire Dominion: review | a Vegan Voyage
Pingback: Vegan voorbereiding op een coloscopie - a Vegan Voyage
Pingback: Op vakantie met de trein - Milieu, Bestemmingen & Tips - a Vegan Voyage