vegan voorbereiding op een coloscopie only dead fish go with the flow

Vegan voorbereiding op een coloscopie

Mijn ervaring

Eet je plantaardig en moet je binnenkort een darmonderzoek laten doen? Dan ben je aan het juiste adres voor tips over een vegan voorbereiding op een coloscopie.

Ik heb al opgemerkt dat er grote verschillen zijn van land tot land en van ziekenhuis tot ziekenhuis. Zowel de voorbereiding als het onderzoek zelf. In dit blog vertel ik over mijn persoonlijke ervaringen.

vegan voorbereiding op een coloscopie appel_perensap

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie of colonoscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm. De specialist onderzoekt dan de binnenkant van je dikke darm met een camera.

Dikkedarmkanker kan zo vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

Het onderzoek zelf duurt maar een 20-tal minuten. Langer als ze poliepen weghalen. Je bent wel enkele uren in het ziekenhuis. De oorzaak hiervan is dat ze je nog moeten inschrijven, een katheter plaatsen in je hand of arm en wachten tot het je beurt is. Vervolgens moet je ook nog in de wachtkamer verblijven tot je helemaal wakker bent.

Waarom een voorbereiding?

De voorbereiding op een coloscopie is belangrijk. Omdat je darmen leeg moeten zijn om het onderzoek goed uit te voeren. Anders kunnen poliepen over het hoofd gezien worden. Als gevolg van een slechte voorbereiding kan het zelfs zijn dat de coloscopie onderbroken wordt en je een nieuwe afspraak moet maken. Kortom het is in je eigen voordeel je goed voor te bereiden.

Oreo O's cereal new ontbijtgranen

Wat houdt zo een voorbereiding in?

In één woord: restenarm eten. Namelijk geen pitten- en vezelrijk voedsel. Zoals fruit, groenten, volkoren graanproducten, zaden, pitten en noten. Maar wel wit brood, witte rijst, witte pasta, eieren, vlees en vis. Ugh. En dat gedurende 3 dagen.

De avond en de ochtend voor de coloscopie mag je nog een grote hoeveelheid lekkere (not!) vloeistof drinken. Met als doel je darmen te reinigen.

vegan voorbereiding op een coloscopie pasta tomatenpuree tofu

Mijn vegan voorbereiding op een coloscopie: wat ik at.

Aan elke gebeurtenis in het leven is er een positieve kant. Zo wou ik bijvoorbeeld al langer de Oreo O’s ontbijtgranen uitproberen. Maar stelde ik het steeds uit, omdat die echt niet gezond zijn. Bijgevolg was dit een uitstekende gelegenheid. Vergezeld met amandeldrank. Want plantaardige melk mag, gewone melk niet. Best wel een lekker ontbijt eigenlijk.

Als lunch at ik witte bagels opgewarmd in de broodrooster. Wit brood vind ik maar saai. Maar bagels zijn al lekker op zich. Vegan kaasalternatieven wou ik niet riskeren. Die bevatten namelijk OF noten OF veel vet.

Als diner at ik de eerste avond witte Thaise rijst met zelfgemaakte seitanschnitzel. Uiteindelijk eenvoudig te maken. Je verwarmt enkele sneetjes wit brood op de rooster in de oven gedurende een uur op 140°C. Die verkruimel je tot paneermeel. De seitan strijk je in met mosterd en wentel je in het paneermeel. Dan bak je ze in olijfolie.

De tweede avond at ik witte pasta in een saus van tomatenpuree, plantaardige yoghurt zonder suiker en zout met krokant gebakken tofublokjes natuur.

Qua tussendoortjes sojayoghurt en zelfgemaakt appel/perensap door middel van een sapcentrifuge.

De derde dag at ik zelfgemaakt naanbrood. Met enkel zout en geen andere kruiden voor de zekerheid. In de vroege avond wat plantaardige yoghurt met suiker en een vitaminedrankje.

Mijn vegan voorbereiding op een coloscopie: wat ik dronk.

Sowieso drink ik meestal plat water en groene thee. Aldus bleef ik dat gewoon drinken. Anderzijds heb ik ook enkele gesuikerde sojadrankjes met vanillesmaak gedronken. 

Daarnaast kost het me weinig moeite om de voorbereidende drank op te drinken. Vorige keer was dat 2 x 2 liter met een opgelost poeder (Colofort). Dit keer 2 x een halve liter aangelegde vloeistof (Eziclen) + een liter water. Het leek wel een zoute siroop. Al mogen ze er wel eens een aardbeiensmaakje of zo aan geven.

vegan voorbereiding op een coloscopie Alpro pudding

Het onderzoek zelf

Van het onderzoek zelf merkte ik niets. Nadat de anesthesist een product in mijn katheter deed, viel ik in slaap. Wanneer ik wakker werd, voelde ik niets van pijn of zo en kon ik naar huis.

naanbrood met sojadrink vanillesmaak

Vegan voorbereiding op een coloscopie: besluit.

Wil jij graag vegan blijven eten voor je coloscopie, dan som ik hieronder nog eens enkele ideeën op. Wat ik at en dronk:

 • Ontbijtgranen zonder fruit of noten zoals Oreo O’s
 • Plantaardige melk
 • Plantaardige yoghurt
 • Sojapudding
 • Witte bagels
 • Heldere appel/perensap zonder pulp
 • Witte pasta met tomatenpuree, plantaardige yoghurt en gebakken tofu natuur
 • Gebakken seitan met mosterd en paneermeel en Thaise rijst
 • Naanbrood
 • Water, thee en vitaminewater
vegan voorbereiding op een coloscopie yoghurt vitaminewater

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je mijn artikel over veganisme: wat en waarom ook nuttig!

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

1 gedachte over “Vegan voorbereiding op een coloscopie”

 1. Pingback: Veganisme: wat en waarom? - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *