Review Magimix CS 5200 XL Premium

Magimix CS 5200 XL Premium Review

Inleiding

Ondanks het feit dat ik al jaren meer en meer tijd spendeer aan koken, had ik geen echte keukenmachine. Uiteindelijk heb ik enkele maanden geleden eentje gekocht. Nadat ik meer dan een jaar gezocht en getwijfeld heb. Je wilt niet weten hoeveel research ik gedaan heb. Zodoende deel ik nu met jullie mijn Magimix CS 5200 XL Premium review.

Magimix CS 5200 XL premium review mat chroom foodprocessor
Magimix CS 5200 XL premium review mat chroom

Waarom de Magimix CS 5200XL Premium?

 • Ten eerste zocht ik een keukenmachine die noten en dadels fijn kan malen. Maar tevens af en toe dienst kan doen als blender. En groente spirelli kan maken!
 • Ten tweede moest deze food processor groot genoeg zijn. Vanwege de regelmatige meal prepping die ik doe. Koken voor meerdere dagen dus.
 • Ten derde wou ik een toestel dat niet te veel lawaai maakt. Ik woon namelijk in een appartement.
 • Tenslotte wou ik voor een merk kiezen dat een goede garantie biedt.
Magimix CS 5200 XL premium beoordeling
Magimix CS 5200 XL premium review

Waaruit bestaat deze Magimix foodprocessor?

 • Deksel met extra brede invoerbuis.
 • Mini-mengkom + mini metalen mes: voornamelijk geschikt om pesto te maken. Met de andere bereidingen had ik voedsel die in de grote mengkom terechtkwam. Gebruik daarom gewoon de grote mengkom voor de meeste handelingen. Hoe klein je hoeveelheid ook is. Je hoeft de midi-mengkom ook niet in de machine te steken als je de mini-mengkom gebruikt. Ik kwam namelijk vaker in reviews de opmerking tegen dat mensen dan met 3 vuile kommen zaten, maar dat kan dus niet de bedoeling zijn.
 • Midi-mengkom: raspen en in plakjes snijden.
 • Mengkomhakken, mixen, kneden, kloppen, blenden, juicen, groente spirelli, … 
 • Metalen mes: hakken, fijnmalen en mixen.
 • Blendermix: om te vermijden dat je vloeibare mix tot het deksel spat. Misschien koop ik nog wel de Magimix blender (apart toestel). Maar voorlopig is dit goed genoeg voor mij. Update feb 2022: intussen heb ik de Magimix Power Blender gekocht.
 • Kneedmes: voor brood en deeg. Werkt prima. 
 • Eiwitklopper: of kloppen van aquafaba. Gebruik ik niet vaak, maar kan handig zijn.
 • Plakjesschijven 2 en 4 mm & raspschijven 2 en 4 mm. Om vliegensvlug te raspen en snijden. Ideaal voor grote hoeveelheden.
 • Citruspers. Deze heb ik een keer getest met citroenen en een keer met sinaasappelen. Ik vind het jammer dat er nog veel rest overblijft in de citrusvruchten. Ik gebruik dan ook liever een aparte fruitpers.
 • Juicekit. Deze heb ik al veel vaker gebruikt dan verwacht. Mogelijks koop ik nog de juice expert van Magimix of een slow juicer. Maar tot dan voldoet dit accessoire prima.
 • Pureerzeef-set: een keer getest. Toegegeven, je puree is memorabel fluweelzacht. Maar meestal gebruik ik gewoon mijn ouderwetse pureestamper.
 • Set van 3 schijven: plakjesschijf 1mm, raspschijf 6mm en een parmezaanschijf. Mooi meegenomen.
 • Receptenboek.
 • Spatel: gebruik ik steeds om de juicekit schoon te maken. Past er namelijk perfect in.

Dankzij een promotie kreeg ik er achteraf ook nog de spiraal expert kit gratis bij. Deze spiralizer maakt spaghetti, tagliatelle of fusilli van groenten. Deze werkt ook super.

Ik heb trouwens de kleur mat chroom gekozen. Laat snel plekken na, maar die maak je in een handomdraai weer schoon. 

Magimix Spiral Expert

De voor- en de nadelen

Voordelen:

 • De stevige en relatief stille motor waar je 30 jaar garantie op krijgt. 
 • Slechts een machine nodig in plaats van verschillende aparte apparaten. 
 • Eenvoudige bediening: stop, auto en pulse. Meer heb je echt niet nodig. Ook heel gemakkelijk in gebruik.
 • Goede service. Ik had Magimix op voorhand al twee keer gecontacteerd over de inhoud van de doos en de spiralizer die je erna toegestuurd krijgt. Ik kreeg zeer snel een duidelijk antwoord. De spiralizer is me ook erg snel toegestuurd. De inhoud van de Premium is trouwens onlangs wat veranderd, dus check goed voor je koopt. Ook als er iets zou kapot gaan, kan je de onderdelen gemakkelijk apart bestellen.
 • Erg goede kwaliteit en over het algemeen ben ik zeer tevreden over het resultaat.
 • Tijdsbesparing. Groenten zijn gesneden nog voor je je oogleden geknipperd hebt. Deeg is zo gekneed. 
 • Strak en tijdloos design.

Nadelen:

 • Niet geschikt voor warme bereidingen.
 • Stevig prijskaartje.
 • De onderdelen mogen in de vaatwasser maar op maximum 40°C. Dus ik kies ervoor alles met de hand af te wassen. Valt trouwens goed mee, hoor. 
 • Plakjes van groente zoals courgette kunnen niet in de volledige lengte.

Magimix CS 5200 XL Premium versus Braun Multiquick

Voorafgaand de Magimix gebruikte ik de Braun Multiquick. Dit toestel kan ook mixen, kneden, knoppen en mengen. Uiteindelijk heb ik dit toestel nu al een jaar of acht. En nog gebruik ik hem af en toe. Alleen het kommetje is nu echt overbodig.

Mijn Braun Multimix is nog eentje van slechts 500 Watt. De nieuwere toestellen zijn krachtiger. Toch een aanrader voor mensen die niet vaak koken, een beperkt budget hebben of een heel kleine keuken hebben.

Braun multiquick 500 Watt

Magimix CS 5200 XL premium review: besluit

Al met al is deze Magimix een duur toestel. Maar ik ben er zeer tevreden over. Ook kook ik nu nog liever dan ervoor. Uiteindelijk ga ik er vanuit dat dit toestel jarenlang mee zal gaan. Daarom raad ik ook aan een grote versie te kiezen als je nog twijfelt tussen de verschillende maten. Tenzij je in een tiny house woont 🙂 Of als je echt altijd voor slechts een of twee personen kookt.

Alles afwegend een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Magimix keukenmachine review

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig: 

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

4 gedachten over “Magimix CS 5200 XL Premium Review”

 1. Pingback: Fjällräven Kånken Sling beoordeling - a Vegan Voyage

 2. Pingback: Vegan pompoen pommes duchesse - a Vegan Voyage

 3. Pingback: Magimix Power Blender review - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Vegan rode bietenburgers - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *