L'Ile d'Or Amboise kasteel

Kastelen van de Loire in 4 dagen

Waarom kastelen van de Loire?

Er stonden – en staan – nog wel enkele plekken in Frankrijk op mijn ’to visit’ lijstje. Onder andere de kastelen van de Loire. Trouwens, de Loirevallei staat ook op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Aanvankelijk zouden we eind april de Elzas en Vogezen gaan bezoeken. Aangezien deze streek kortbij gelegen is en we slechts 4 dagen hadden. Echter werd er slecht weer voorspeld. Bijgevolg kozen we als alternatief de Loire.

Aan de ene kant wou ik daar liever langer naartoe gaan, omdat er zoveel kastelen te bezoeken zijn. Langs de andere kant lijkt het me ook wat teveel van het goeie om dag in dag uit kastelen te gaan bezoeken. Dus bleken die 4 dagen uiteindelijk een prima lengte. Dus trokken we vorige maand die kant op.

Ligging en vervoer

De meeste kastelen liggen tussen Orléans en Tours. De Loirestreek is erg gekend voor de fietsroutes. Dus sportievelingen kunnen de kastelen per fiets bezoeken. Echter heb je dan meer tijd nodig. Wij zijn dus met de auto gegaan. Wat uiteindelijk toch de makkelijkste en snelste manier is. Georganiseerde rondreizen bestaan er ook, maar dan heb je natuurlijk minder vrijheid.

Kastelen van de Loire Chambord wenteltrap

De mooiste kastelen van de Loire

Zoals reeds vermeld hadden we slechts 4 dagen. Dus hebben we ons beperkt tot de 3 mooiste kastelen. Enkele andere kastelen hebben we van buitenaf gezien. Die bezoek ik ooit nog wel een keer. Mijn aanbevelingen zijn:

 1. Chambord: het meest bombastische kasteel met groot domein rondom.
 2. Chenonceau: het mooiste en meest romantische kasteel. Ook op een groot domein gelegen.
 3. Cheverny: bekend vanuit de strips van Kuifje.
 4. Blois: het kasteel ligt pal in het centrum van dit pittoreske dorpje. Tegenover dit château de Blois ligt La Maison de la Magie Robert-Houdin. Oftewel het magische huis van deze bekende Franse goochelaar. Lijkt me ook wel de moeite.
 5. Amboise: ook hier ligt het kasteel in het centrum van het dorpje. Tip: Steek de brug over. Vanop l’Ile d’Or kun je mooie foto’s nemen van dit kasteel.
 6. Chaumont-sur-Loire: als je van Blois naar Amboise rijdt, kom je dit kasteel tegen aan de andere kant van de Loire. Helaas konden we hier moeilijk stoppen voor een foto. Dit château is vooral een aanrader voor kunstliefhebbers.
 7. Clos Lucé: tevens in Amboise gelegen. Bekend omwille van Leonardo Da Vinci.

Chambord

Château de Chambord is een impressionant kasteel gelegen op een gigantisch domein. Er zijn dan ook tal van wandelroutes en fietsroutes op het domein van dit kasteel. Wij hebben de wandeling van 4 km rond het kanaal gedaan.

Ook binnenin het kasteel is het absoluut de moeite. Je kunt makkelijk een uur of 2 ronddolen door alle kamers. Hoogtepunt: de dubbele wendeltrap. Namelijk een revolutionair design van Leonardo da Vinci.

Château Chambord Loirestreek
Kastelen van de Loire Château Chambord

Chenonceau

Dit kasteel is wat romantischer, eleganter, maar ook iets kleiner. Zeker ook de moeite om binnen een kijkje te nemen. En ook in de tuin kun je gezellig rondwandelen.

Aan dit château is de galerij, bestaande uit 2 verdiepingen, over de Cher kenmerkend. Zowel binnen als buiten.

Kastelen van de Loire Château Chenonceau

Cheverny

Zoals reeds vermeld is dit kasteel bekend doordat het in verschillende strips van Kuifje voorkwam. Verder zijn ook de jachthonden hier bekend. De tuin is aangenaam om een korte wandeling door te maken.

Binnen in het château vond ik het minder bijzonder. Geen must dus. Wat me aan Cheverny stoorde, was de overkill aan paasdecoratie. In letterlijk elke kamer hadden ze decoratie geplaatst. Alsook verspreid over de tuin. Blijkbaar doen ze hetzelfde met Halloween en kerst. Zelfs in de Disneyparken plaatsen ze nog niet half zoveel versiering…

Kastelen van de Loire Château de Cheverny

Verblijven in de Loire

Vermits we weinig tijd gingen doorbrengen in de kamer, kozen we voor budgetvriendelijke overnachtingen.

We verbleven in:

 1. Kyriad in Blois: prima eenvoudig hotelletje, niet in het centrum gelegen.
 2. Chez Cyril & Vi bij Amboise: goed voor 1 overnachting. Vriendelijke jonge mensen met een klein kindje. Maar wel wat lawaaierige afvoerbuizen. Er is een lavabo en douche voorzien in de kamer, maar de wc is op de gang.
 3. B&B Orléans: vlakbij de autostrade gelegen en tussen een aantal bedrijven. Niet echt een aangename omgeving. Maar ook wel dicht bij een tramhalte wat handig kan zijn. Er verbleven duidelijk veel tijdelijke werkers en onze kamer rook verschrikkelijk naar cigarettenrook. Hier zou ik niet nog eens naartoe willen gaan.
Kastelen van de Loire Kyriad Blois
Kastelen van de Loire Amboise chez Cyril & Vi
B&B Hotels Orléans Frankrijk
Kastelen van de Loire B&B Orléans

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

5 gedachten over “Kastelen van de Loire in 4 dagen”

 1. Pingback: Vegan restaurants in Loire - a Vegan Voyage

 2. Pingback: Mont Saint-Michel: 6 tips - a Vegan Voyage

 3. Pingback: 4 plekken in Frankrijk die je MOET bezoeken - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Ervaring met camping Le Médiéval Turckheim - a Vegan Voyage

 5. Pingback: Beste zicht op Kasteel Karlstein - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *