wat te doen in Lissabon

Wat te doen in Lissabon

Tips en bezienswaardigheden

Plan je een trip naar de hoofdstad van Portugal? Super! Neem dan even dit artikel door. Zodat je weet wat te doen in Lissabon.

Ik had alleen nog maar positieve dingen gehoord over Portugal en meer specifiek Lissabon. Ondertussen ben ik er zelf geweest en begrijp ik het volledig. In één woord een must om ooit eens te bezoeken!

Lissabon is een grote stad. In tegenstelling tot Porto. En toch ben ik bijna overal te voet naartoe gegaan. Het is namelijk een gezellige stad met kleine kronkelende straatjes vol verrassingen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vriendelijke mensen en het mooie weer.

Ten slotte verbleef ik er een week. Vandaar dat ik graag mijn tips meegeef.

1. Tram 28

Het icoon van Lissabon zijn de gele trammetjes. Ze zijn erg fotogeniek terwijl ze door de straatjes rijden en korte bochten nemen.

In het bijzonder tram 28. Maak zeker eens een rit. Tip: vertrek aan de beginhaltes Martim Moniz of Campo de Ourique. Dan heb je de beste kans op een zitplaats. Ten slotte valt er al genoeg te lopen in de stad.

Een andere tip: koop een dagkaartje metro/tram/bus bij een metrostation. Kost je 6,40 euro en daarmee kun je 24 uur lang met de metro, bus en tram in Lissabon reizen. Dat brengt me meteen bij de tweede tip.

top om te bezoeken Lissabon Tram 28

2. Santa Justa lift

De Santa Justa lift is een zeer bijzondere lift. De ingenieur was een leerling van Eiffel en dat merk je wel. 

De lift verbindt 2 wijken met elkaar: de straat Santa Justa in de wijk Baixa met het Carmoplein in de wijk Chiado.

Een ritje is een must. En nu komt mijn tip: Deze lift is inbegrepen in je metro/tram/bus dagticket. Aangezien deze lift zo populair is, kunnen er lange wachttijden ontstaan.

Bezienswaardigheden Lissabon Santa Justia Lift

3. Sintra

De volgende bezienswaardigheid die je echt niet mag overslaan is Sintra. Namelijk een gezellig stadje vol sprookjesachtige kastelen. Hierover valt zoveel te vertellen dat ik er een aparte blogpost over heb geschreven.

wat te doen in Lissabon Sintra

4. Castelo de São Jorge

Dit kasteel stelt op zich niet veel voor. Echter is het zicht over de stad absoluut de moeite waard. Bijna overal in Lissabon kun je dit kasteel zien trouwens. Dus ook wel een icoon van de stad. 

5. De wijk Alfama & Fado

Na je bezoek aan Castelo de São Jorge kun je door de supergezellige wijk Alfama struinen. Evenals de typische Portugese muziek fado beluisteren.

6. Torre de Belém & Mosteiro dos Jerónimos

Tijdens mijn bezoek was de Belémtoren gesloten voor renovatie. Dus ben ik het klooster vlakbij ook niet gaan bezoeken. Dan heb ik nog een reden meer om terug te keren. Ik ben er wel even gaan wandelen. Alsook bij het monument Padrāo dos Descobrimentos, ter ere van Portugese ontdekkingsreizigers. Waar een aangename sfeer heerste. Ter verduidelijking: deze bezienswaardigheden zijn erg populair. Boek je tickets op voorhand en ga meteen ’s ochtends vroeg.

7. LX Factory

LX Factory is een unieke hippe plek met vele restaurantjes en een aantal originele winkeltjes. Misschien geen plek voor iedereen, maar ik vond het een bezoekje absoluut waard.

8. Cristo Rei

Het beeld van Christus Koning aan de andere kant van de Taag. Je kunt er geraken door een ferry te nemen (1,30 euro). Vervolgens bus 101. Let op: deze bus rijdt niet vaak, dus check op voorhand de tijdstabel. Ik had pech en ben te voet naar het beeld gegaan. En terug. Al met al was dat wel te doen, maar ik zou toch aanraden de bus te nemen. Zo spaar je je voeten en benen. Deze bussen zijn trouwens van een andere maatschappij. Dat betekent dat je je Viagem kaart hier niet kunt gebruiken. Je betaalt gewoon 1,50 euro aan de chauffeur.

Je kunt het beeld bezoeken, maar het mooiste zicht heb je vanop het platform onderaan het beeld.

wat te doen in Lissabon Cristo Rei

9. Cascais

Ook Casais ligt op 40 minuten reizen met de trein van Lissabon, zoals Sintra. Deze badstad wordt door iedereen aangeraden. Maar ik snapte de populariteit echt niet. Dan raad ik eerder een bezoekje aan de Algarve aan. 

Ga je toch naar Cascais, dan word je getrakteerd op een mooi uitzicht onderweg in de trein. En ga dan zeker lunchen in House of Wonders

Wat te doen in Lissabon Cascais

10. Shopping tips

Naast LX Factory kan ik je ook Ceramicas na Linha aanraden. Een winkel in Portugees aardewerk aan betaalbare prijzen. Ik kon helaas weinig meenemen. Dat heb je als je reist met enkel handbagage.

Verder is de keten Gato Preto een favoriet van mij. Een soort van Maisons du Monde of Casa. 

Tenslotte wordt ook de rommelmarkt Feira da Ladea aangeraden. Die is elke dinsdag en zaterdag vanaf 9 uur. Persoonlijk ben ik hier niet geraakt, omdat de dinsdagen mijn reisdagen waren en op zaterdag had ik al andere plannen.

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel over wat te doen in Lissabon? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

5 gedachten over “Wat te doen in Lissabon”

  1. Pingback: Tips om Porto te bezoeken - a Vegan Voyage

  2. Pingback: Tips om Sintra te bezoeken - a Vegan Voyage

  3. Pingback: Reizen in Portugal zonder auto (incl. Algarve tips!) - a Vegan Voyage

  4. Pingback: Hoeveel kost een reis naar Portugal? - a Vegan Voyage

  5. Pingback: Wat kost een stedentrip Praag - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *