Seven Hanging Valleys Trail Praia da Marinha

Reizen in Portugal zonder auto (incl. Algarve tips!)

Naar Porto, Lissabon én Algarve zonder wagen

Wil je gaan reizen in Portugal zonder auto? Dan ben je aan het juiste adres. Ik ging deze maand naar Porto, Lissabon en zelfs de Algarve zonder wagen. Lees verder voor tips en gedetailleerde informatie omtrent het openbaar vervoer daar.

In Porto zonder auto

Porto is een kleine stad met de bezienswaardigheden in het centrum. Ik ging er overal te voet naartoe. Ook om buiten de stad te geraken, lukt dat prima met het openbaar vervoer. Neem nou de luchthaven, daar ga je simpelweg heen met de metro. Kost je 2 euro + eenmalig 0,60 euro voor de metrokaart. Ga je naar Lissabon met de trein? Dan moet je eerst naar het treinstation Porto Campanha gaan. Evenzeer: 2 euro met de metro. 

reizen in Portugal zonder auto metro Porto

Van Porto naar Lissabon

Ik raad trouwens aan de treinreis Porto-Lissabon minstens 5 dagen op voorhand te kopen. Dan betaal je namelijk minder. Kijk even op de site van Comboios de Portugal voor recente tarieven. Tevens kun je op die site boeken. Ik betaalde 22,50 euro voor een eersteklas ticket op een intercity trein exact 5 dagen vantevoren. Tweedeklas tickets aan 15,50 euro waren niet meer beschikbaar. Voorts kun je ook een snellere trein nemen, de Alfa Pendular. Doch daar betaal je meer voor. Tot slot rijden er ook bussen tussen Porto en Lissabon.

Seven Hanging Valleys Trail met openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Lissabon

In Lissabon ging ik ook bijna overal te voet naartoe. Maar de metro, bus en tram zijn super! Per rit betaal je hier 1,50 euro en eenmalig 0,50 euro voor de metrokaart. Om naar de treinstations Santa Apolonia of Oriente te gaan, kun je bijvoorbeeld best de metro nemen, want die liggen nog een eind van het centrum af.

Een dagpas metro/tram/bus bestaat ook. Die kost 6,40 euro. Moet je even berekenen of het voordelig uitkomt voor jou. Handig als je de Santa Justa Lift wilt bezoeken, want die is inbegrepen in de dagpas. Zelfs een dagpas metro/tram/bus/ferry kan aan 9,55 euro. Alles afwegend moet je al meer dan 2 ferry’s gaan nemen om het prijsverschil eruit te halen. 

Opgelet: de bus 101 naar het Cristo Rei beeld is van een andere maatschappij. Daar betaal je 1,30 euro aan de chauffeur. Daarbij komt dat je het schema goed moet checken, want deze lijn rijdt niet frequent.

Om naar Cascais of Sintra te gaan, neem je heel eenvoudig de trein. Duurt 40 minuten en kost je 4 euro + eenmalig 0,50 euro voor de kaart. Ter verduidelijking: deze Viva Viagem kaarten voor metro/tram/bus en trein lijken sterk op elkaar, maar zijn toch verschillend. Aangezien er meerdere treinstations zijn in Lissabon, kijk je dat ook best eens na. Ik vertrok vanuit Rossio om naar Sintra te gaan en vanuit Cais do Sodré om naar Cascais te gaan.

Van Lissabon naar Algarve

Nog tijd over om de Algarve te bezoeken? Super! Ook daar geraak je eenvoudig met de bus. Tevens rijden er treinen naartoe, maar dan moet je overstappen en ben je langer onderweg. Teneinde een mooie prijs te bekomen voor je busticket, kun je deze best op voorhand bestellen. Zo betaalde ik slechts 5 euro voor een enkeltje Lisboa Oriente – Lagos met Rede Expressos. En dat was een prima busrit. Alleen in de Algarve zelf deed die wel enkele stops. Al met al een echte aanrader! Kom trouwens op tijd naar het treinstation Oriente. De oorzaak hiervan is dat de bus niet zo eenvoudig te vinden is. In het geval dat je tijd over hebt: er is een groot winkelcentrum. Dus je zult je niet vervelen.

Lagos Praia dos Estudiantes

Algarve zonder wagen bezoeken

Dan zijn we nu aangekomen aan de echte uitdaging. De Algarve bezoeken zonder auto. Hoe je er geraakt vanuit Lissabon, heb ik al verteld. Vlieg je op Faro, dan neem je heel eenvoudig de bus van de luchthaven naar het centrum van Faro. Namelijk lijn 16. Een ritje kost 2,35 euro en dat betaal je aan de chauffeur.

Wil je in Faro het waddengebied Ria Formosa bezoeken, dan neem je diezelfde bus. De Ludo Hiking Trail begint vlakbij de bushalte. Er ligt tevens een shopping center op deze lijn (MET Gato Preto!). Maar daar geraak je ook te voet vanuit het centrum.

Stel dat je tussen Lagos, Portimão en Faro wilt reizen, dan neem je eenvoudigweg de trein. Een kaartje koop je aan het loket. Ook hier: check op voorhand de uren! Deze treinen rijden niet frequent. Het treinstation is telkens op loopafstand van het centrum.

Ik betaalde 2,05 euro voor de treinrit van Lagos naar Portimão. En 6,10 euro voor de treinrit van Portimão naar Faro.

Tip: het treinstation in Lagos is het nieuwe gebouw achter de marina aan je rechterkant. Was niet erg duidelijk.

Een aanrader in Lagos, is een wandeling aan Ponta da Piedade. Daar geraak je te voet vanuit het centrum. Wandel langs de kust om prachtige en vaak lege stranden te zien.

reizen in Portugal zonder auto treinstation Lagos
Reizen in Portugal zonder auto treinstation Portimão

Seven Hanging Valleys Trail

Het hoogtepunt van de Algarve was voor mij de Seven Hanging Valley Trail. Dit is een wandeling van 6 km tussen Praia da Marinha en Praia de Vale Centeanes (Carvoeiro). Als gevolg van vele rotsen waar je langs moet klauteren, heeft deze wandeling een medium moeilijkheidsgraad. Doe hier absoluut stevige wandelschoenen aan en voorzie water en snacks. En zonnebrand als je in de zomer gaat wegens weinig schaduw. Als het pad nat is, kan ik me inbeelden dat je dan erg gemakkelijk uitschuift. Als gevolg daarvan moet je echt niet gaan als het regent of geregend heeft.

Hoe geraak je hier nu zonder auto? Ik nam de bus 57 van Portimão Guanaré om 8u55 naar Lagoa, aankomst 9u05. Kostprijs: 3,40 euro. Vervolgens nam ik de bus 77 van Lagoa om 9u45 naar Praia da Marinha aankomst 10u. Kostprijs: 2,35 euro. Die wachttijd in Lagoa viel best mee. Vanwege vertraging van de eerste bus. En ik at er mijn ontbijt to go.

Om terug te keren nam ik bus 107 vlakbij het einde van de wandeling aan halte Praia do Carvalho om 14u15 richting Portimão, aankomst 14u55. Kostprijs: 4,30 euro. Op de site van Eva kun je de recente informatie terugvinden.

Op mijn bus terug moest ik niet lang wachten. Blijkbaar had ik dus bijna 4 uur over deze wandeling gedaan! Wel met vele fotostops. Aan Benagil kun je trouwens naar de wc. En er zijn ook eet- en drinkgelegenheden.

Zoals je kunt merken, is het zeker mogelijk om te reizen in Portugal zonder auto. Toch zou ik bij mijn volgende reis naar de Algarve liever een huurwagen hebben. Al met al stellen de stadjes in Algarve niet veel voor. Daarbij komt dat je dan tijd bespaart en je je kunt concentreren op de mooie natuur die de Algarve biedt. Maar voor een eerste kennismaking heb ik zeker een mooi avontuur beleefd. 

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

5 gedachten over “Reizen in Portugal zonder auto (incl. Algarve tips!)”

  1. Pingback: Vegan eten in Faro (Algarve) - a Vegan Voyage

  2. Pingback: Vegan eten in Portimão (Algarve) - a Vegan Voyage

  3. Pingback: Vegan eten in Lagos, Portugal (Algarve) - a Vegan Voyage

  4. Pingback: Vegan eten op Faro luchthaven - a Vegan Voyage

  5. Pingback: Hoeveel kost een reis naar Portugal? - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *