vegan eten in Lissabon pastel de nata

Vegan eten in Lissabon

Mijn tips voor vegan eten in Lissabon

Vergeet Berlijn. Lissabon is de nieuwe vegan hoofdstad van Europa. Daarbij komt dat het ook een veel gezelligere stad is. Bovendien kun je er eindeloos rondwandelen en steeds nieuwigheden ontdekken. Ik was er een hele week en testte maar liefst 18 eetgelegenheden! Zowel restaurants met een volledig plantaardig menu als eettentjes met enkele vegan opties. In dit artikel lees je dus alles over vegan eten in Lissabon.

Letterlijk alles wat ik gegeten heb, was lekker. Natuurlijk was het ene al beter dan het andere. Aan de ene kant had ik graag teruggekeerd naar bepaalde restaurants. Aan de andere kant wou ik nog liever nieuwe opties verkennen. De cafés en restaurants die plantaardige opties aanbieden zijn er eindeloos.   Desondanks is deze blogpost een uitstekende gids voor vegan eten in Lissabon.

Lissabon tram 28

1. The Green Affair

The Green Affair is een fancy restaurant met een volledig plantaardig menu. Ik ging er vroeg in de avond dineren. Althans naar Portugese normen. Bijgevolg kon ik meteen plaatsnemen. Zoniet raad ik aan te reserveren. De sfeer vond ik erg aangenaam met classy jazz muziek. Alleen de bediening was wat minder professioneel. Maar misschien had ik pech.

Ik ging voor de seitansteak met pepersaus, zoete aardappelfrieten en een slaatje. Samen met een groene thee. Als afsluiter de Charly Brown: een taart van chocolademousse, bodem van Oreo en een coulis van rode vruchten met granaatappelpitjes. 

Hier was ik erg graag nog een keer komen eten. Een absolute aanrader! Ik betaalde voor mijn maaltijd 22,10 euro. Ze hebben trouwens ook een goedkoop lunchmenu.

vegan eten in Lissabon - The Green Affair

2. Ao 26

Ook Ao 26 is zo een topper met geheel vegan menu. Qua presentatie van de gerechten is het nog meer upscale, maar ik verkies het interieur van The Green Affair. Ik kon hier zonder reservering eten, omdat ik er meteen bij  opening (19 uur) was. Dit restaurant is ongeëvenaard. Je kunt dus duidelijk ook fancy vegan eten in Lissabon.

Ik at er de island route. Dat is pastinaak op 2 wijzen, tempeh, ananas en avocadopuree. Verder ook nog thee uit een prachtige theepot. Zo serveren ze thee hier wel vaker in Portugal. Vervolgens chocoladetaart met pinda.

Ook hier moet je echt eens komen eten! De rekening was 22,30 euro.

3. Organi Chiado

Organi Chiado is een klein gezellig restaurantje in een smal steegje. Tevens met een menu dat enkel plantaardige gerechten bevat. Je kan binnen zitten of buiten op het terras. Het is er chique en gezellig.

Ik at er een bloemkoolsoep en sap van sinaas en mango. Als hoofdgerecht de  spirit tofu. Dit zou een vegan versie zijn van een typisch Portugees hoofdgerecht. Dewelke dat is, weet ik echter niet. Iemand een idee? Ik kreeg een hele verzameling op mijn bord: sla, rucola, granaatappelpitjes, pesto, zoete aardappel met zwarte sesamzaadjes, balsamicodressing, iets dat leek op roerei (zijden tofu neem ik aan) met ui, peterselie en wortel, tempura van sla, geparfumeerde rijst met wortel en bieslook. Dit gerecht was echt het beste dat ik gegeten heb in Lissabon. Net omdat het zo een variatie van smaken en texturen was. Moet je ook kiezen als je hier eens bent! Daarna had ik nog een matcha groene thee en cheesecake met rode vruchten. De bodem was perfect, maar de cheesecake van Honest Greens (zie verder) vond ik beter.

Al met al behoorde dit restaurant ook bij mijn favorieten. De kostprijs was hier 23,30 euro.

vegan eten in Lissabon Organi Chiado
vegan hotspots in Lissabon Organi Chiado
vegan aanrader Lissabon Organi Chiado

4. Orteá

Orteá vegan collective is nóg een restaurant met een all vegan menu. Ongelooflijk toch dat vegan eten in Lissabon? De locatie vond ik wat minder. Op dit moment zijn daar veel constructiewerken bezig. Maar binnen was het gezellig met veel planten en een aangename jazz/bossanova muziek. Iets wat je in Portugal in erg veel restaurants hoort. 

Ik koos er voor het voorgerecht norte: toast met groene erwtenhummus, champignons, sjalotten, dille, sultana’s, pijnboompitten en zoetzure balsamicosaus. Smaakte heerlijk! Daarna nam ik het hoofdgerecht tribo: een koude bowl van zwarte rijst, waterkers, tofu, paddenstoelen, komkommer, cashewnoten, ananas en radijs. Alles afwegend had ik liever wat meer tofu gekregen en dan eventueel wat minder rijst. Tot slot ging ik voor een pompoencheesecake met sinaas en amandelen. Lekker, maar ik proefde een overheersende smaak van kokos. 

Ook dit restaurantje was alweer een must. Mijn rekening was 24 euro.

vegan eten in Lissabon Orteá
vegan hotspots in Lissabon Orteá
beste vegan restaurants in Lissabon Orteá

5. Honest Greens

Honest Greens is een keten die ook restaurants heeft in Madrid en Barcelona. Ik was toevallig in die van Amoreiras beland. Een shopping center waar ik naartoe ging voor de woonwinkel Gato Preto. Honest Greens is een zeer groot restaurant met voornamelijk plantbased gerechten. Je doet je bestelling aan de kassa. Vervolgens haal je zelf je drank. Daarna wordt je hoofdgerecht gebracht. Tot slot haal je zelf je nagerecht. Deze plek is vooral bedoeld voor een upscale lunch. 

Ik ging er voor het slaatje latin lover: volkoren rijst, zwarte bonen, boerenkool, rode kool, mais, jalapeño peper, rode peper, gepekelde rode ui, avocado, chilipoeder en limoen. Daarbij bestelde ik nog krokante miso tofu. De limonade kun je zelf gaan bijvullen. Het nagerecht was onvergetelijk: macadamia miso cheesecake. Daarvan wil ik graag het recept kennen!

Door de grootte van het restaurant, leek het meer op een grote eetzaal. Maar ik had hier best nog eens willen gaan eten. De prijs was hier 18,80 euro.

 

vegan eten in Lissabon Honest Greens
vegan hotspots in Lissabon Honest Greens

6. Kong

Kong is een zeer apart restaurantje met een even apart menu. Dewelke beperkt is, maar waarvan een deel wel vegan is. 

Hier koos ik de Francesinha. Een typisch Portugees gerecht. Maar dan de vegan versie ervan. Dat bestond uit seitan, tofu, courgette, worst, brood, kaas en tomatensaus met frieten. Goed om een keer te proberen. Er stonden nog twee andere vegan versies van authentiek Portugees eten op de kaart: polvo feliz à lagareiro en Bitoque.

Prijskaartje voor dit gerecht met thee: 14,50 euro.

vegan eten in Lissabon Kong francesinha

7. Comoba

Comoba lag dicht bij mijn verblijfplaats. Vandaar dat ik er ging ontbijten. Het is een hippe eettent waar veel jongeren zaten te werken op hun laptop. 

Hier nam ik de matcha pancakes en een sapje van perzik en groene appel. De pancakes waren rijkelijk bedeeld met een crème van, denk ik, amandelen. Dewelke de smaak overheersten van de pancakes en dat was echt wel lekker. Verder werd het gerecht nog afgewerkt met bessen, eetbare bloemen en een siroop (ahorn?). Geeft voldoende energie om je dag mee te beginnen!

Hier had ik best nog eens willen komen eten. De kostprijs was 14 euro.

Vegan café's in Lissabon Comoba

8. Scoop 'n Dough

Bij Scoop’n Dough hebben ze het lekkerste ijs en de origineelste donuts ooit! Hier moet je echt eens langsgaan. 

Ik at een cookie dough & brownie ijsje. Veel cookie dough, weinig brownie. Overheerlijk en een flinke portie voor 1 bolletje! Voorts ging ik ook nog voor een framboos & vanille donut. Hoewel ik geen fan ben van donuts, was deze absoluut de moeite waard. 

Ook hier wou ik eigenlijk terugkeren, om het pompoenijs uit te proberen. Kostprijs voor beide: 8,30 euro.

beste vegan ijs in Lissabon

9. VeganNata

Na iedere vijf stappen die je zet in Portugal, kom je twee zaken tegen. Een ATM machine (aka bancontact aka pinautomaat) en pastel de nata of pastéis de nata of pastéis de belem. Een mierzoet taartje met een crème van eierdooiers. Hier en daar hebben ze vegan versies. VeganNata is zo een plek. 

Je kunt hier ook zitten aan een van de twee tafeltjes, maar het is nu niet de gezelligste plek. Waarom je hier wel absoluut naartoe moet is natuurlijk voor de vegan pastel de nata. Ik kwam hier net na 9 uur (openingstijd) voor 2 taartjes en ze waren zo vers dat ze nog warm waren. En overheerlijk! Een absolute must tijdens je verblijf.

Voor deze twee betaalde ik 2,50 euro.

vegan eten in Lissabon VeganNata
vegan pastel de nata

10. Café Janis

Café Janis was op een steenworp van mijn verblijfplaats. Dus daar belandde ik al snel. Het is een klein gezellig cafétje op een hoek met ’s ochtends zon op het terras. Ze hebben enkele vegan opties op hun menu staan. De bediening was snel en vriendelijk.

Ik koos er de avocado toast met een sapje van sinaasappel en gember. Daarvoor betaalde ik 12 euro.

avocadotoast Café Janis

11. House of Wonders

House of Wonder ligt eigenlijk in Cascais en niet in de stad Lissabon. Cascais is een gezellig badplaatsje op 40 minuten met de trein van Lissabon. Het beste van deze gemeente is House of Wonders. 

Het is een chaotische verzameling van binnengedeelten en terrassen, maar zo gezellig! Een echt vakantiegevoel. Neem nou het terras op de derde verdieping van het restaurant zelf. Dit is nu eens een mooi voorbeeld van hoe ik mijn terras ook zou willen inrichten.

De eigenares is Nederlands en erg vriendelijk. Ofschoon er geen menu is, kun je de gerechten uitgestald zien. Ze vertelt met plezier welke gerechten vegan zijn of gemaakt kunnen worden. Ik ging voor de wrap van huisgemaakt brood met groenten. Alsook een sapje van basilicum, gember en limoen. Dat kostte me 9 euro.

vegan eten in Lissabon House of Wonders

12. Raíz

Ook Raíz ligt niet in de stad Lissabon. Maar wel in Sintra. Tevens op 40 minuten met de trein van de stad Lissabon gelegen. Sintra is een dorpje vol prachtige kastelen en een absolute must om te bezoeken.

Raíz ligt op wandelafstand van het centrum. Maar je loopt er zo voorbij. De oorzaak hiervan is dat je enkel een bord kunt zien aan de straatkant. Voor het restaurant zelf moet je naar beneden met een trap.

Ook hier gezelligheid 10/10. Wat een zomerse vibe! Al waren ze tijdens mijn bezoek onderbemand. Het eten kreeg ik snel. Maar ik moest lang wachten op de rekening. Ook hier kun je vragen wat er vegan gemaakt kan worden. Ik koos voor een rode bietenburger met avocado, rucola, zonnebloempitten, wrap en frieten. En een verse sinaasappelsap. Daarvoor betaalde ik 15 euro.

vegan eten in Sintra Raiz

13. Legumi Sushi Vegan

Wie zin heeft in Japans vegan eten in Lissabon kan hier terecht. Hoewel je niet ter plekke kan eten, enkel afhalen. Maar als je wilt, kun je de sushi in de bar er schuin tegenover consumeren. 

De vrouw die me verder hielp was erg vriendelijk. Ik koos de orange maki en de rice paper maki. In één woord: gewoontjes. Maar toch leuk dat de optie voor vegan sushi hier is. Kostprijs: 12 euro en enkel cash te betalen.

14. Boa bao

Boa bao is een keten in Lissabon, Porto en Barcelona. Ze serveren er Aziatische maaltijden. Er zijn enkele vegan opties.

Ik wou voor de dim sum gaan, maar die hadden ze niet. Aldus nam ik mini loempia’s. Die waren niet zo bijzonder. De bao was wel het bezoekje waard. Voor deze beiden met huisgemaakte ijsthee betaalde ik 14,50 euro.

beste vegan hotspot Lissabon Boa Bao

15. Nicola Cafés Zarzuela

Zarzuela is een typisch Portugees cafeetje waar je kunt gaan ontbijten of lunchen. Alleen zijn ze wel met hun tijd mee en bieden ze veel vegan en glutenvrije opties aan. 

Ik at er de complete vegan: croissant, broodje, toast, pastel de nata, boter, marmelade, pindakaas en vegan kaas. Met een thee. Voor 6,90 euro is dit best een goede deal! Alleen wat veel brood vond ik. Het vulde erg. Pas op, ze aanvaarden hier enkel cash.

vegan eten in Lissabon Zarzuela

16. Eight The Health Lounge

Bij Eight The Health Lounge serveren ze ontbijt en lunch. Zoals de naam het zegt: gezonde voeding.

Ik ging er voor de plantcakes en een light green juice. De pancakes waren mwa. Wat droog en weinig blauwe bessen. Daar staat tegenover dat er wel veel toppings gebruikt werden: appel, framboos, banaan, aardbei, kokosrasp, cacaonibs, chocoladepasta (zelfgemaakt denk ik), pindakaas, chiazaad en ahornsiroop. Het drankje was een sapje van spinazie, komkommer en ananas. Er mocht gerust wat meer ananas in van mij.

Samengevat prima plek als je in de buurt bent. Prijskaartje was hier 9,40 euro.

vegan eten in Lissabon Eight The Health Lounge

17. Cotidiano

Cotidiano is een kleine eettent met niet een bepaalde leuke sfeer of zo. Ook moest ik heel erg lang wachten op mijn eten. 

Ik ging er voor een avotoast. Resumerend een toast met avocado, rode bietenhummus, granaatappelpitjes, sla en bieslook. Enerzijds was de toast steenhard. Anderzijds was de combinatie van smaken hemels. Uiteindelijk een gerechtje dat ik thuis wil namaken.

Ik koos hier ook voor de vitamine C smoothie: een sapje van ananas, spinazie, munt en gember. Ook deze was erg lekker. Beter dan die van Eight. Mijn rekening bedroeg 12,50 euro.

vegan eten in Lissabon Cotidiano

18. Frutaria

Frutaria is ook zo een plek als Eight waar je gezond kunt ontbijten en lunchen. Maar dan wat kleiner en eenvoudiger. Je kunt hier binnenspringen als je toevallig in de buurt bent. De vegan opties zijn duidelijk op de kaart aangeduid.

Ik at er een go green salade: quinoa, kikkererwten, komkommer, mango, spinazie, sla, kerstomaten, groene saus en sinaasappelvinaigrette. Verder nog een groene thee en een sunset sap: wortel, ananas en gember. Hier betaalde ik 14,40 euro.

vegan restaurants in Lissabon Frutaria
Lissabon brug

Concluderend kun je dus merken dat je goed kunt vegan eten in Lissabon.

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

11 gedachten over “Vegan eten in Lissabon”

 1. Pingback: Vegan eten in Porto - a Vegan Voyage

 2. Pingback: Wat te doen in Lissabon - a Vegan Voyage

 3. Pingback: Tips om Sintra te bezoeken - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Vegan eten in Lagos, Portugal (Algarve) - a Vegan Voyage

 5. Pingback: Vegan eten in Portimão (Algarve) - a Vegan Voyage

 6. Pingback: Vegan eten op Lissabon luchthaven - a Vegan Voyage

 7. Pingback: Vegan chiapudding met granaatappelpitjes - a Vegan Voyage

 8. Pingback: Vegan matcha pancakes recept - a Vegan Voyage

 9. Pingback: Vegan restaurants in Loire - a Vegan Voyage

 10. Pingback: Vegan restaurants in Praag - a Vegan Voyage

 11. Pingback: Zoete vegan pompoentaart - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *