Seven Hanging Valleys Trail Portugal

Hoeveel kost een reis naar Portugal?

Wil jij graag naar Portugal en ben je benieuwd hoeveel dat gaat kosten? Ik reisde eerder deze maand solo door dit prachtige land en heb al mijn uitgaven bijgehouden. In het bijzonder om deze blogpost te schrijven: hoeveel kost een reis naar Portugal?

Eigenlijk heb ik nog nooit echt een reisbudget gehad. Niet dat ik rijk ben of zo. Verre van. Maar ik vind reizen zo belangrijk dat er altijd wel budget voor is. De ene keer ga ik luxueus cruisen. En een andere keer ga ik kamperen. Of backpacken en verblijf ik in hostels. 

Waarom Portugal?

In 2009 ging ik backpacken doorheen Australië. Uiteindelijk ben ik ook in Nieuw-Zeeland, USA en Canada beland. Maar dat terzijde. 10 jaar later kreeg ik zin om terug zo avontuurlijk te gaan rondreizen. Uiteindelijk was het toch een onvergetelijke ervaring geweest.

Dus ging ik opzoeken in welk land je het beste kan gaan backpacken. Hieruit volgde Thailand. En inderdaad, in Australië kwam ik vaak reizigers tegen die eerst in Thailand waren gaan backpacken. Aldus wou ik in 2020 naar Thailand gaan.

Als gevolg van COVID-19 is dit niet door kunnen gaan. Ondertussen heb ik dan maar als alternatief opgezocht waar je in Europa het beste kan gaan backpacken. En zo kwam ik op Portugal. Al leek het me vorig jaar nog niet zo een goed idee die reis te maken. Eindelijk is het er deze maand dan toch van gekomen.

Hoeveel kost een reis naar Portugal? Faro

Hoe duur is Portugal?

Het bleek al snel duidelijk te zijn dat Portugal goedkoper is dan België of Nederland. Zowel het openbaar vervoer als het verblijf als het eten. Dat kwam me goed uit. Uiteindelijk heb ik nog een lange wishlist aan reizen, waaronder enkele duurdere.

De vliegtickets

Omdat ik vrij laat boekte en in het begin van de herfstvakantie wou vertrekken, waren de vliegtickets al aan de duurdere kant. In principe kun je voor nog geen 70 euro rechtstreeks heen & weer vliegen met handbagage en een persoonlijk item.

Uiteindelijk heb ik nog een goede prijs kunnen bemachtigen, maar dan moest ik overstappen. Op de heenreis vloog ik met KLM van Brussel via Amsterdam naar Porto. Daar betaalde ik 106,76 euro voor. En op de terugreis vloog ik met TAP Air Portugal van Faro via Lissabon naar Brussel. Daar betaalde ik 71,24 euro voor. Totaal dus 178 euro heen en terug. Reizen met enkel handbagage kan trouwens ook best een uitdaging zijn.

In principe raad ik aan je heen-en terugreis in 1 ticket aan te kopen. Daarover en veel meer kun je te weten komen in alles wat je moet weten over vliegtickets.

Tilia hostel Faro

Het verblijf

Het verblijf is ook vaak een grote kost. Ik koos er deze keer voor om in hostels te verblijven. OK, je moet je kamer met onbekenden delen. Maar vaak knoop je zo weleens gesprekken aan. En leer je mensen kennen. Daarbij vind ik het geruststellender om veel mensen in de buurt te hebben als ik alleen reis.

Meestal zijn het jongeren die in hostels verblijven. Maar lang niet altijd. Mijn tip: hoe meer bedden er op de kamer staan, hoe rustiger het er meestal is. Al zou je dat niet denken. En die kamers zijn ook goedkoper.

Ik heb ook telkens bewust zonder ontbijt geboekt. Want ik wou natuurlijk zoveel mogelijk eettentjes uittesten.

Ik verbleef in:

 • Porto: Urban Garden Hostel. Je hebt je eigen coconnetje dankzij de gordijnen, schapje en nachtlampje. De douches waren wel dringend aan renovatie toe. En mijn bed daverde telkens iemand binnen kwam… Wel vriendelijke werknemers. Kostprijs voor 3 nachten: 66,19 euro
 • Lissabon: Sunset Destination Hostel. Ook hier heb je gordijnen die je privacy geven, maar geen schapje of lampje. Weer sympathieke werknemers. Al had ik tot 3 maal toe gevraagd om een onderste bed te krijgen. Vond ik toch wel handig als ik er 7 nachten ging verblijven. Maar daar hebben ze geen rekening mee gehouden. Pas na de eerste nacht kon dit wel, maar dan moest ik 5 euro bijbetalen om de lakens weer te verschonen. Beetje stom. Verder wel een zalige locatie: in het station Cais do Sodré. Kostprijs voor 7 nachten: 156,29 euro.
 • Lagos: Olive Hostel. Zeer apart hostel. Eigenlijk een groot huis waarvan de eigenares de benedenverdieping als hostel heeft verbouwd en zelf op de 1ste verdieping woont. Supervriendelijke werknemers! Hier knoop je gemakkelijk een gesprek aan met de andere aanwezigen. Inclusief kat. Langs de andere kant was dit wel het luidruchtigste verblijf. Want tot laat ’s avonds werd er muziek gespeeld wat je tot in de kamer hoorde. Maar het was een onvergetelijke ervaring. Kostprijs voor 2 nachten: 40 euro.
 • Portimão: omdat hier geen hostel te vinden was met een ietwat goede beoordeling, boekte ik hier een hotel. Immers zijn de hotels hier ook goedkoop. Ik verbleef in de Next Inn. Doordat het laagseizoen was, was hun receptie gesloten en moest ik inchecken in het hotel ertegenover. Ook hier was het personeel erg vriendelijk. Uiteindelijk ben ik nooit iemand tegengekomen in mijn hotel behalve het schoonmaakpersoneel. Best akelig eigenlijk. De badkamer was erg klein en de kamer sober. Type Ibis budget. Kostprijs voor 2 nachten: 56,72 euro.
 • Faro: Tilia hostel was best OK. En ik was blij verrast dat ze een bagageweegschaal hadden. Kostprijs voor 2 nachten: 31 euro.

Totale prijs voor 16 overnachtingen: 350,20 euro. 

Hoeveel kost een reis naar Portugal? Urban Garden Hostel
Hoeveel kost een reis naar Portugal? Sunset Destination Hostel

Het openbaar vervoer

Ik heb in Portugal geen auto gehuurd en ben overal naartoe gegaan met het openbaar vervoer. En dat lukt er prima. In Porto en Lissabon ging ik voornamelijk te voet op pad. Hier en daar nam ik een bus, tram of metro. Tussen de steden nam ik de trein of bus. En in de Algarve nam ik ook een trein of bus.

Al was ik eerst van plan niets op voorhand te boeken qua hostels of vervoer, ben ik toch blij dat ik dit wel gedaan heb. De hostels waar ik verbleef waren vaak volzet. Bovendien was de trein van Porto naar Lissabon en de bus van Lissabon naar Faro een stuk goedkoper als je op voorhand boekte.

Ik betaalde voor dit alles slechts 64,80 euro!

Inkomgelden

Ik ben niet iemand die iedere dag naar een museum of bezienswaardigheid wilt gaan. In plaats daarvan ga ik graag eens shoppen. Maar ook gewoon wat kuieren en mensen kijken. Deze reis heb ik echt (onbewust) weinig geld opgedaan aan inkomgelden. Slechts 42 euro. Waarvan het meeste in Sintra.

Eten & drinken

Al kook ik erg graag, op vakantie laat ik me liever bedienen. En daar had ik na 1,5 jaar COVID nog meer dan ooit behoefte aan. Bovendien wou ik graag restaurants uittesten voor mijn blog. En ook inspiratie opdoen. 

Ik had nooit ontbijt inbegrepen in mijn verblijf. En ben gewoon gaan eten waar ik zin in had. Af en toe kocht ik een snack en water (of frisdrank) in de supermarkt. Qua drank ben ik tegenwoordig trouwens saai (maar gezond), want ik drink bijna uitsluitend nog water en thee. 

Voor deze 2,5 weken vakantie spendeerde ik 548,80 euro aan eten & drinken. Wat me veel lijkt in vergelijking met de andere kosten. En toch is het er veel goedkoper dan bij ons op restaurant. Ik heb ervan genoten, ben zelfs niets bijgekomen en zou het zo opnieuw doen! Neem zeker een kijkje naar mijn food blogs van Portugal!

Het totale kostenplaatje voor deze reis van 2,5 weken was 1183,80 euro. Leuk voor mij om te weten hoeveel ik nu uitgeef aan reizen. En hopelijk was deze blogpost ‘Hoeveel kost een reis naar Portugal?’ ook interessant voor jou. Uiteindelijk maak je een reis zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt. Maar zo heb je in ieder geval al een idee.

Niet inbegrepen in deze totale prijs: de persoonlijke aankopen. Benieuwd wat ik dan zoal kocht?

 • theepot bij Gato Preto
 • 2 truien met rolkraag bij Muji
 • bord, onderzetter voor drankje en servetten bij Zara Home
 • onderzetter voor drankje bij Flying Tiger

Ik was natuurlijk beperkt, omdat ik alleen met handbagage vloog. Heb je deze blogppost al gelezen? Uiteindelijk is het handig gebleken om ter plekke oude kledij achter te laten. Anders had ik die mooie theepot bijvoorbeeld niet mee kunnen nemen.

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

7 gedachten over “Hoeveel kost een reis naar Portugal?”

 1. Pingback: Reizen in Portugal zonder auto (incl. Algarve tips!) - a Vegan Voyage

 2. Pingback: Tips om Porto te bezoeken - a Vegan Voyage

 3. Pingback: Wat te doen in Lissabon - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Tips om Sintra te bezoeken - a Vegan Voyage

 5. Pingback: Hoeveel kost een citytrip naar Parijs? - a Vegan Voyage

 6. Pingback: Is Wenen een dure stad? - a Vegan Voyage

 7. Pingback: Wat kost een stedentrip Praag - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *