vliegen met handbagage

Reizen met enkel handbagage

Waarom reizen met enkel handbagage?

Gedurende 2,5 weken doorheen Portugal tijdens de herfst reizen met enkel handbagage. Wat bezielt me om dat te doen?

Toen ik vorig jaar van plan was om naar Thailand te gaan, vroeg ik me af of ik een rugzak zou meenemen of een koffer. Tijdens mijn backpackreis doorheen Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Verenigde Staten was ik er niet altijd van overtuigd dat een backpack beter was dan een koffer. Ik heb toen vaak gesukkeld met die zware rugzak. 

Hoe het ook zij, ik was op de site van bagtoreality.com van Liesbeth Rasker terecht gekomen. Thailand is er intussen nog niet van gekomen. De oorzaak daarvan is dat wereldbekende virusje… Maar zij gaf me wel zin om lichter te gaan reizen. Met enkel een rugzak of koffer als handbagage.

Ik ben al gaan reizen met enkel handbagage. Tijdens een korte citytrip. Maar 2,5 weken? In de herfst? Een uitdaging, maar daar hou ik wel van.

reizen met enkel handbagage luchthaven

Rugzak of koffer?

Met een rugzak ben je veel mobieler. Zeker als je rugzak niet te zwaar is. Dus als je je vaak verplaatst, is een backpack handiger.

Een koffer is dan weer gemakkelijker om je spullen te organiseren. Als je je koffer kunt rollen, is dat weer aangenamer dan te dragen.

Dus voor een citytrip raad ik een koffer aan. Terwijl je in de natuur beter af bent met een rugzak.

Voor mijn rondreis door Portugal dacht ik aanvankelijk een rugzak te gebruiken. Om dus mobieler te zijn. Maar omdat het een twijfelgeval is of die binnen de maximum afmetingen van de luchtvaartmaatschappijen paste, koos ik toch maar voor een koffer. Die de perfecte afmetingen heeft. En tegen een stootje kan als hij alsnog (gratis) ingecheckt moet worden. Wat ze tegenwoordig wel vaak vragen.

Check voor vertrek trouwens altijd naar de website van de luchtvaartmaatschappij die de vluchten uitvoert om de maximum afmetingen en gewicht van de handbagage te kennen. Let op met codeshare vluchten.

reizen met alleen handbagage Schiphol

Voordelen van te reizen met enkel handbagage

Je bent dus veel mobieler. Vooral als je op plekken loopt waar een rolkoffer niet handig is. Zoals zand, stenen, keien,… Of waar veel trappen zijn. 

 1. Als je geen bagage incheckt, kun je bij aankomst meteen doorlopen. Je hoeft dus niet te wachten bij de bagageband. Bij mensen die allemaal op dezelfde plek willen staan. Namelijk daar waar de koffers op de band rollen. Heb jij daar ook zo een hekel aan? Om nog maar te zwijgen over de tijd die je erdoor verspilt.
 2. Je hebt geen last van vertraagde of verloren bagage. Wat vaak gebeurt. Dat is toch je grootste nachtmerrie op vlak van reizen? Of beschadigde bagage. Been there done that.
 3. Tegenwoordig moet je bij bijna elke luchtvaartmaatschappij bijbetalen voor ruimbagage. Het is dus goedkoper om te reizen met enkel handbagage. 
 4. Natuurlijk heb je minder ballast. Altijd aangenamer.

De nadelen

 1. Uiteraard ben je beperkt met wat je allemaal kunt meenemen. Ook met je vloeistoffen. Die zijn nu max 100ml in een doorzichtbare verpakking van max 1 liter.
 2. Je hebt meer spullen te dragen of te rollen door de luchthaven.

Ik ga op reis en ik neem mee

Toegegeven, het heeft me toch moeite gekost heeft om me aan 10kg bagage te houden. Ik heb veel spullen die ik wou meenemen moeten schrappen.

Ik had een trolley mee van 55x35x20 cm en een handtas die maximum 40x30x15 cm mocht meten. Mijn Fjälraven Kånken was daarvoor perfect. Maar ik heb uiteindelijk toch voor een handtas van Patagonia gekozen. Omdat ik het veiliger vind een crossbody handtas te gebruiken in steden dan een rugzak. Deze handtas is trouwens waterafstotend en erg lichtgewicht.

Ben je een fan van Fjällraven? Ik schreef eerder namelijk een artikel over mijn Fjällraven Kånken Sling.

Kledij

Het grootste deel van mijn bagage was mijn kledij. Doordat ik dus binnen Europa tijdens de herfst reisde. Maar ook nog om een andere reden. Kijk daarvoor eens naar mijn ultieme tip onderaan deze blogpost.

Wat nam ik mee?

 • 4 truien van verschillende diktes
 • 3 dunne truien met rolkraag (voor onder mijn andere truien)
 • 4 broeken: 1 nette, 2 sportleggings en 1 lichtgewicht 
 • 5 T-shirts
 • 1 regenjas
 • 2 pyjamas
 • 2 paar schoenen
 • 2 reishanddoeken: 1 kleine en 1 grote
 • 14 onderbroeken
 • 4 bh’s
 • 9 paar sokken
 • 1 paar wegwerppantoffels
 • 1 paar wegwerpsokken

Op reis neem ik bijna altijd handwasmiddel mee voor af en toe een klein wasje. Indien nodig zijn er natuurlijk ook wasmachines.

reizen met alleen handbagage kledij

Toiletgerei

 • survival wasmiddel (douchegel en handwasmiddel)
 • vaste blok shampoo
 • vaste blok gezichtsreiniger
 • tandpasta
 • tandenborstel
 • tandflos
 • reisborstel
 • scheermesje
 • desinfecterende gel
 • oordopjes
 • oogmasker
 • pincet
 • deodorant
 • wattenstaafjes
 • haarband uit badstof
 • sponsjes voor het gezicht
 • dagcrème met spf
 • haarrekkers
 • mondkapjes (mondmaskers) – wegwerp en stoffen
 • nagelvijl
 • papieren zakdoekjes
 • doorzichtige toilettas
 • gewone toilettas
 • medicatie voor huiduitslag
 • pijnstillers
reizen met alleen handbagage toiletgerei

Andere spullen

 • laptop + lader
 • iPhone (nam ik de foto mee) + lader
 • adapter
 • tripod
 • oortjes x 2
 • notitieboekje + pen
 • bepaalde documenten die geprint dienden te worden
 • zonnebril
 • portefeuille
 • digipas

Mijn ultieme tip om te reizen met enkel handbagage

Tenslotte wil ik jullie nog mijn favoriete tip meedelen. Sinds enkele jaren verzamel ik kledij (en ook wat toiletspullen) die ik niet meer wil dragen. Omdat ze iets te klein of iets te groot zijn of versleten. Of gewoon een miskoop. Die neem ik dan mee om nog een keer te dragen op vakantie. Vervolgens laat ik ze dan achter voor het goede doel. En zo heb ik plaats in mijn bagage voor nieuwe kledij of andere spullen die ik op reis koop. Geen idee of er nog andere mensen dit doen? Het nadeel is wel dat je er dan een beetje als een slons bijloopt 🙂

Door COVID-19 had ik deze keer wel wat bijeen gespaard. Het meeste van mijn kledij en een deel van de toiletspullen mogen dus in Portugal blijven.

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig:

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

9 gedachten over “Reizen met enkel handbagage”

 1. Top georganiseerd zeg! Goed gedaan! Dar met versleten kleren mee nemen had ik nog nooit in gedachten- op vakantie pak ik meestal de mooiste vrije tijd spullen, want ja het is vakantie en ik moet ze dragen en er uit zien…misschien wat stom.
  En waar is jou verhaal over jou reis door Portugal? 🙂

 2. Top georganiseerd zeg! Goed gedaan! Dat met versleten kleren mee nemen had ik nog nooit in gedachten- op vakantie pak ik meestal de mooiste vrije tijd spullen, want ja het is vakantie en ik moet ze dragen en er uit zien…misschien wat stom.
  En waar is jou verhaal over jou reis door Portugal? 🙂

 3. Pingback: Vegan eten in Porto - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Wat te doen in Lissabon - a Vegan Voyage

 5. Pingback: Hoeveel kost een reis naar Portugal? - a Vegan Voyage

 6. Pingback: Vegan eten op Zaventem luchthaven - a Vegan Voyage

 7. Pingback: Wat kost een stedentrip Praag - a Vegan Voyage

 8. Pingback: Is Wenen een dure stad? - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *