City Hall - Werken in Disneyland Parijs

Werken in Disneyland Parijs: zo is het echt!

Werken in Disneyland Parijs is niet helemaal reis gerelateerd en heeft al zeker niets met veganisme te maken. Maar omdat het een onvergetelijke tijd was, wil ik deze informatie graag delen. 

Uiteindelijk was dit waarschijnlijk de beste ervaring uit mijn leven. Dus als jij interesse hebt om te werken in Disneyland Parijs, of je bent gewoon nieuwsgierig naar mijn verhalen, lees dan zeker verder.

Hollywood Pictures Disneyland Parijs cast member Liesbeth

Werken in Disneyland Parijs: hoe kwam ik daarbij?

Toen ik in 1994 voor het eerst naar Disneyland Parijs – toen nog Euro Disney – ging, was ik meteen verkocht. Vervolgens kwam The Lion King enkele maanden later uit en toen werd ik helemaal fan van Disney

Te wijten aan een verkeerde studiekeuze na het middelbaar onderwijs, had ik een half jaar in te vullen. Zodoende stuurde ik een spontane sollicitatie naar Disneyland Parijs. Enkele weken later kwamen zij rekruteren in Brussel en mocht ik op gesprek gaan. Daaruit volgde mijn eerste werkervaring daar als winkelbediende.

Tijdens mijn bachelor studies wou ik absoluut mijn stage in het buitenland doen. Desondanks het feit dat ik toerisme studeerde, bood mijn school weinig buitenlandse stages aan. Bijgevolg heb ik zelf het initiatief genomen om een stage in Disneyland Parijs te regelen. En zo stond ik dan 4 maanden aan de infobalie.

Vermits ik vond dat ik tijdens mijn stage meer geleerd had dan de 2,5 voorgaande jaren op school, besloot ik terug te keren. Ik kreeg een vast contract als receptioniste van een hotel. Na een jaar ben ik intern veranderd naar het call center. Een half jaar later overleed mijn moeder en ben ik teruggekeerd naar België.

Ten slotte ben ik 5 jaar later nog eens een half jaartje in het call center gaan werken.

Studio Services - Werken in Disneyland Parijs

Wat heb ik daar gedaan van job?

Vaak krijg ik de vraag wat ik daar dan gedaan heb. Of ik als Mickey Mouse gewerkt heb? Nee, het character en parade team interesseert me niet. Bijgevolg kan ik je daar ook niet bij helpen moest jij daar wel interesse in hebben.

Ik heb de jobs reeds oppervlakkig aangehaald. Hier vind je meer details over mijn periodes van werken in Disneyland Parijs.

 • FEB – JUL 2001: winkelbediende in de winkel Hollywood Pictures (Disney Village)
 • FEB – JUN 2004: customer service medewerker bij City Hall (Disneyland Park)
 • OKT 2004 – OKT 2005: receptioniste bij Disney’s Hotel Santa Fe
 • OKT 2005 – MAR 2006: call center medewerker bij CRO
 • SEP 2011 – MAR 2012: call center medewerker bij CRO

 

City Hall cast member - Werken in Disneyland Parijs

Wat meer in detail over deze jobs

Toen ik in de winkel Hollywood Pictures (tegenwoordig een Lego winkel) werkte, werkte ik ook af en toe in de winkeltjes die ernaast lagen. Ons team verzorgde namelijk ook World of Toys, Team Mickey (nu Disney Fashion) en Art Gallery. Heel af en toe moest ik ook in een andere winkel in het resort werken als er ergens onvoldoende personeel was. 

Als je in een winkel werkt, begin je met een opleiding van 1 à 2 dagen. Vervolgens sta je aan de kassa en vul je de winkel aan. Na enkele maanden kan je ook de stock beheren.

Als customer service medewerker in de parken, sta je meestal in City Hall. Daar geef je allerhande uitleg aan de bezoekers, regel je verloren voorwerpen en behandel je klachten en complimenten. Bovenop maak je ook reservaties voor restaurants. Maar je werkt ook nog op tal van andere plaatsen zoals Studio Services. Daar zijn het dezelfde taken, maar dan in de Walt Disney Studios. Daarbij komt dat je ook verloren gelopen kinderen bijhoudt. Net als guest flow helpen om de parade veilig te laten verlopen. De rondleidingen per gids en de VIP’s worden ook door dit team verzorgd. 

Als receptioniste had ik de leukste collega’s en heb ik het meeste geleerd. Het is de beste job om je talen te leren. Ook leer je veel bij over andere culturen, omdat je zoveel contact hebt met de gasten (zo heten de bezoekers in Disney). Je hebt er een vroege en een late shift. Daarnaast is er ook een nachtploeg. Backstage is er dan ook nog iemand die de kamers regelt: rooms control. Ook heb je bij elk hotel een groepsdienst en bij de betere hotels een conciërge.

CRO werken in disneyland parijs

CRO - Central Reservations Office

Op het CRO (Central Reservation Office) heb je als call center medewerker een iets betere job. Je wordt iets meer betaald en wordt af en toe uitgenodigd op hotel, restaurant en andere activiteiten zodat je het product leert kennen. De opleiding duurt een maand.

Echter leer je wat minder talen bij, omdat je enkel de lijnen opneemt in de taal die je volledig beheerst. Er wordt gevraagd dat je Engels of Frans kan en een tweede West-Europese taal: Spaans, Italiaans, Duits of Nederlands. Vanaf je derde taal, krijg je een beetje extra loon. Ze werken ook met commissies. Dus hoe meer je verkoopt, des te groter je premie is.

Het CRO bevindt zich backstage  (= achter de schermen) van de parken. Je werkt nog steeds in shiften en 7 dagen per week. Maar de shiften zijn iets doenbaarder en je hebt meer kans om op zaterdag en zondag vrij te hebben.

cro afstuderen werken in Disneyland parijs

Werken in Disneyland Parijs - waar verblijf je dan?

‘Logeer je dan in een Disney hotel?’ wordt mij vaak gevraagd. Het antwoord is luid en duidelijk NEEN!

Cast members (werknemers) die niet in de buurt wonen, mogen tijdelijk verblijven in residenties van Disney. Deze liggen in dorpjes dichtbij. Vroeger waren er 3:

 • Les Pleïdades: studios in Serris
 • La Louisiane: appartementen van 2 tot 3 slaapkamers in Bailly-Romainvilliers
 • La Boiserie: appartementen van 2 tot 3 slaapkamers in Magny-Le-Hongre

Je kamer deel je in principe met iemand anders van hetzelfde geslacht. In Les Pleïades vond ik het tegenvallen om een studio van 17 vierkante meter te moeten delen met een onbekende. Maar in La Boiserie heb je al wat meer ruimte en had ik doorgaans meer geluk met mijn kamer/huisgenoten. Of heb ik gewoon gevraagd van kamer/appartement te veranderen. Daar deden ze nooit moeilijk over. 

Je moet er wel wat open minded voor zijn. Een huisgenoot die om 2 uur ’s nachts begint te stofzuigen, op een ochtend 2 slapende mannen op de bank tegenkomen, de vriend van je kamergenoot die blijft slapen,… En dat terwijl iedereen uiteenlopende shiften doet. Niet evident, maar het is een ervaring.

De appartementen en zeker de studio’s zijn zeer sober met dunne muren. In elke residentie is een betalende wasserette aanwezig. Water, elektriciteit, gas en brandverzekering is in de huurprijs inbegrepen. De huur gaat trouwens gewoon van je loon af.

Nog wat extra verblijfsinformatie

Ik geloof dat La Louisiane intussen gerenoveerd is en verhuurd wordt aan toeristen. Langs de andere kant worden cast members tegenwoordig ook in andere logementen geplaatst zoals Resid’hom Val d’Europe of Adagio. Er worden in ieder geval aan de lopende band appartementen en studio’s bijgebouwd in de buurt.

Zo heb ik ook eens met 2 Nederlandse meisjes op eigen houtje een nieuwbouw huis met 3 slaapkamers in Magny-Le-Hongre gehuurd. Dat gaf ons veel meer ruimte en comfort. Ik heb ook een tijdje in een studio in Serris gewoond. Dat gaf me dan weer wat meer privacy. 

Belangrijk om te weten is dat je in Frankrijk tot en met de leeftijd van 25 jaar huursubsidies krijgt. Zonder deze subsidie is het huren er niet evident. De huurprijzen liggen er namelijk erg hoog en het loon van Disney erg laag. In de residenties van Disney mag je ook maar tijdelijk verblijven.

La Boiserie - werken in Disneyland Parijs-4
La Boiserie - werken in Disneyland Parijs-6
La Boiserie - werken in Disneyland Parijs
La Boiserie
La Boiserie Disneyland Parijs
La Boiserie Disneyland Paris

Werken in Disneyland Parijs: stap voor stap

Wil je ook graag gaan werken in Disneyland Parijs? Kijk dan eens op hun casting website. Regelmatig reizen ze Europa rond voor sollicitatiegesprekken. Als je wat Frans kan en flexibel bent in het soort job en contract, maak je al een grote kans.

Vervolgens teken je een contract. Na afloop van het gesprek of via de post.

Het vervoer naar Disney regel je zelf, maar krijg je achteraf terugbetaald. 

Op de eerste dag wordt je verwacht in het casting departement. Vroeger lag dit tegenover Disney’s Hotel Sequoia Lodge. Nadien zijn ze verhuisd naar Serris, vlakbij het Val d’Europe Shopping Center. Daar breng je nog wat papieren in orde en kan je je abonnement voor het openbaar vervoer gaan kopen. Dit wordt ook terugbetaald door Disney. Destijds gedeeltelijk en enkel in de regio. Maar tegenwoordig geloof ik dat ze het volledig terugbetalen en kan je er zelfs mee naar Parijs reizen. 

Vervolgens brengen ze je naar de residentie waar je verblijft. Daar krijg je dan je sleutel en beddengoed.

Je eerste werkdag is ‘Traditions‘. Dan leer je meer over het bedrijf. In mijn tijd is dit altijd backstage in Disney’s Hotel Cheyenne geweest. Je gaat dan ook even het park in en krijgt een bon om te gaan lunchen. Ze geven je ook mee waar je de dag nadien, je echte eerste werkdag, moet zijn.

Studio Service cast member Disneyland Parijs Studio 1 Liesbeth

Nog wat extra interessante weetjes over werken in Disneyland Parijs

Er zijn verschillende restaurants backstage waar werknemers aan een goedkope prijs kunnen eten. De maaltijden zijn gesubsidieerd. Het is wel zo dat je meer keuze hebt als je in de parken of backstage werkt dan in een hotel of Disney Village. Verwacht er niet te veel van, het is grootkeuken.

Zoals reeds vermeld krijg je een laag loon (minimumloon) en is het er erg duur om te huren of te kopen. Bovendien zijn de woonruimtes er klein. De ervaring die je er opdoet daarentegen is van onschatbare waarde. Dit is echt wel een belangrijk punt die je in het achterhoofd moet houden. Bijna alle ex-cast members die ik ken, hebben er spijt van dat ze niet langer gebleven zijn. Sommigen (waaronder ik dus) keren ook terug. 

Omdat je zoveel mensen leert kennen, zal je automatisch vaak uitgaan. Gaan eten, drinken, winkelen en meer in Parijs, Val d’Europe shopping center, Disney, … Hieruit volgt dat je het weinige loon zal opdoen aan plezier maken. Dit maakt deel uit van de ervaring. Maar van sparen zal niet veel in huis komen.

Weet dat een groot deel van de werknemers jonge mensen zijn. Zo voelde ik me tijdens mijn laatste job met mijn 30 jaar al oud. Ideaal start je er in je twintiger jaren, maar laat je leeftijd zeker geen rol spelen.

Langs de dorpjes in de buurt van Disney rijdt een bus. Maar die is wel gefocust op kantooruren. Buiten de kantooruren rijdt deze lijn wel van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts. Maar veel minder frequent.

Heel belangrijk is dat je klantvriendelijk bent naar de guests toe natuurlijk. Altijd lachen en behulpzaam zijn. Aan het visuele hecht Disney ook veel belang. Geen zichtbare piercings, tattoos, persoonlijke objecten zoals smartphone. 1 paar oorbellen en 1 ring per hand voor de vrouwen. En weinig make-up. De mannen moeten geschoren zijn. En zo leer je nog tal van andere regeltjes.

Santa Fe reception Liesbeth
Santa Fe werken in Disneyland Parijs cast member Liesbeth

Besluit

Werken in Disneyland Parijs is echt een topervaring. Het is een groot bedrijf waar je superveel bijleert.

Ten eerste doordat je in contact komt met mensen uit de hele wereld (voornamelijk West-Europa). Zowel werknemers als bezoekers. Daardoor verbeter je je talenkennis. Ook leer je veel over andere culturen. Je wordt meer open-minded. Onbetaalbaar!

Ten tweede bouw je automatisch een gigantische en internationale vriendenkring op. Zoiets is nergens anders (buiten Disney) mogelijk en onvergetelijk!

Ten derde biedt Disney een uitgebreid gamma aan opleidingen aan. Ook altijd mooi meegenomen naar later toe.

Ten slotte zijn er nog een aantal voordelen:

 • Gratis toegang tot de parken. In theorie beperkt, maar in de praktijk ga je gewoon wanneer je wilt. 
 • Je kunt tot 3 personen (vrienden, familie) meenemen in de parken tot 15 keer per jaar.
 • Je krijgt korting in de hotels, restaurants en winkels. Niet alleen in Disneyland Parijs, maar ook in de Amerikaanse en Chinese parken en in The Disney Store.
 • Je krijgt nog andere kortingen op reizen, pretparktickets en dergelijke via de ‘Comité d’entreprise’.
 • Disneyland Parijs organiseert vaak wat voor hun werknemers. De nieuwste Disneyfilm die ze projecteren, jaarlijkse feestjes, braderij en nog meer. Zo draaide Bob Sinclair ooit in de Studios enkel en alleen voor de cast members. Hoe cool is dat?
 • Je krijgt automatisch een erg goede ziekteverzekering. Zo betaalde ik niets voor doktersbezoekjes noch voor de voorgeschreven medicijnen. Ook tandheelkunde is hier inbegrepen.
CRO BBWWS Buffalo Bill's Wild West Show Disneyland Parijs

Heb je hier nog vragen over? Laat dan zeker een reactie achter en ik beantwoord ze met plezier.

cast member City Hall Main Street Liesbeth
Studio Services Disneyland Parijs cast member Liesbeth

8 gedachten over “Werken in Disneyland Parijs: zo is het echt!”

 1. Pingback: Disney Cruise Line: dit moet je weten | a Vegan Voyage

 2. Hallo Liesbeth, mijn dochter zou graag willen werken in Disneyland Parijs. We kunnen echter op di moment geen vacatures vinden en zouden graag een open sollicitatie brief willen sturen. We kunnen helaas geen e-mail adres vinden of een post adres waar we dat naar toe kunnen sturen? Weet jij die toevallig?

  Met vriendelijke groet,

  Henny Ossel

  1. Hoi Henny,

   Dat is:

   Disneyland Paris
   Service Recrutement
   Bâtiment Greenwich
   BP 100
   77777 MARNE LA VALLEE cedex 4
   Frankrijk

   0033 1 64 74 40 00

   dlp.casting@disney.com

   Ik denk wel dat het nog even zal duren voor ze weer rekruteren aangezien ze helaas veel personeel hebben moeten laten gaan. En het personeel dat er nog is nog steeds gedeeltelijk werkloos is.

   Veel succes aan je dochter!

 3. Pingback: Vegan eten in Parijs - a Vegan Voyage

 4. Pingback: Hoeveel kost een citytrip naar Parijs? - a Vegan Voyage

 5. Pingback: Vegan eten in Disneyland Parijs - a Vegan Voyage

 6. Pingback: Disneyland Parijs hotel tips - a Vegan Voyage

 7. Pingback: Vegan Oreo milkshake met pindakaas - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *