alles wat je moet weten over vliegtickets Vliegtuig

Alles wat je moet weten over vliegtickets

Alles wat je moet weten over vliegtickets: inleiding

8,5 jaar heb ik gewerkt voor een air broker. Dat betekent de schakel tussen de luchtvaartmaatschappijen en de reisbureaus. Bijgevolg heb ik een zicht op alles wat je moet weten over vliegtickets.

Aangezien ik mijn kennis graag wil delen, heb ik dit artikel geschreven. Of je nu weinig of veel weet van de luchtvaart, je zal ongetwijfeld wat leren. Neem dus zeker even de tijd om dit artikel over alles wat je moet weten over vliegtickets eens door te nemen.

rtw wereldreis

Basis

Ik ga het in dit artikel hebben over vliegtickets van lijnvluchten. Dus geen low cost zoals Ryanair en Vueling. Ook geen charters zoals Tuifly en Condor. Wel lijnvluchten zoals Brussels Airlines, KLM, Air France, British Airways, Thai Airways, Emirates, … 

Vliegtickets zitten ingewikkeld in elkaar. Ik bespaar je de technische kant, want daar ben je als reiziger weinig mee. Wat je wel moet weten, is dat alles anders is bij elke luchtvaartmaatschappij. En dat alles continue verandert. 

Een vliegticket kan in optie gezet worden. Deze garandeert in principe je plaats, niet je tarief. Vervolgens moet het ticket uitgeschreven worden. Dan krijg je een e-ticketnummer. Bijvoorbeeld 082-5595342417. Dat nummer is het belangrijkste om bij te houden!  

Daarnaast is er ook je reserveringsnummer. PNR oftewel Passenger Name Record. Soms zijn er 2, wanneer de luchtvaartmaatschappij een ander boekingssysteem gebruikt dan het reisbureau of de boekingssite. 

Klassen

Op een toestel zijn er stoelen in economy en zo goed als steeds ook in business. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker een tussenklasse opduiken: economy plus, premium economy, …. Op sommige toestellen heb je ook first. 

luchthaven

Prijzen

Het is een fabeltje dat je op een bepaalde dag van de week goedkopere tickets vindt. Of een bepaald aantal weken/maanden op voorhand. 

De prijzen hangen af van de beschikbaarheid en van promoties. 

Beschikbaarheid

Hoe meer plaatsen er nog zijn op het toestel, hoe goedkoper je vliegticket is. Dus in principe boek je het beste zo vroeg mogelijk. De meeste tickets komen ongeveer 11 maanden op voorhand beschikbaar. 

Elke klasse is onderverdeeld in letters. Bij elke luchtvaartmaatschappij is dit anders, maar grosso modo er zijn vaak wel overeenkomsten. In principe hoef je dit als reiziger niet te weten, maar het helpt je de tarieven te begrijpen.  

Economy bevat de meeste stoelen en bijgevolg ook de meeste letters. Y is doorgaans de duurste stoel. Gevolgd door B en M. Dan heb je nog U, H, X, Q, V, W,S, T, L,… K en V zijn vaak het goedkoopst. 

In business heb je dan vaak J, C, D en I. Z en P zijn regelmatig de ‘goedkopere ‘business stoelen.  

De premium klasse verschilt al helemaal van maatschappij tot maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld W, E en T zijn. Of S, A en W.  

First zijn vaak F en A. 

Wanneer je een vliegticket zoekt, geeft het boekingssysteem meestal de goedkoopste tickets eerst.  

Stel: je zoekt vandaag een ticket om binnen 10 maanden te reizen en je krijgt tickets in de K klasse aan zeg maar 450 euro. Je vraagt de volgende dag vakantie op je werk en die is goedgekeurd. Je zoekt ’s avonds datzelfde ticket terug op. Die K klasse is intussen niet meer beschikbaar. Omdat de promotie geëindigd is of omdat andere mensen diezelfde klasse intussen geboekt hebben. Je krijgt een L klasse en hetzelfde ticket kost nu 500 euro. Voor exact dezelfde vlucht, service, stoel, … Het enige verschil is dat een duurder ticket meestal flexibeler is in wijzigen en annuleren. En dat je misschien meer mijlen krijgt. 

alles wat je moet weten over vliegtickets luchthaven

Promoties

Luchtvaartmaatschappijen organiseren regelmatig promoties. De bekendste zijn de Early Sales in januari en half augustus tot half september. Maar ook daartussen vind je vaak promoties. Ik raad je zeker aan te wachten op een promotie.

Je kan je inschrijven op de nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen, maar ook van reisbureaus. Of op sites die vliegtickets vergelijken en opsporen.  

Soorten tarieven

De doorsnee tarieven die je boekt, zijn published tarieven. Je hebt ook cruisetarieven en tour operator tarieven. Die kunnen goedkoper zijn, maar niet noodzakelijk. Ze hebben wel andere voorwaarden. Deze kan je enkel in een reisbureau boeken. Pas op met die TO (touroperator) tarieven. De luchtvaartmaatschappij kan een bewijs van hotelovernachtingen, cruise of huurwagen vragen. Er zijn ook soms jongerentarieven en seniortarieven. Wat iedereen wel kan boeken zijn baby- en kindertarieven.  

Een baby is tot de dag voor hij/zij 2 jaar wordt. Een kind dus vanaf 2 jaar en t/m 11 jaar. Vanaf 12 jaar gelden volwassen tarieven. Een baby krijgt geen zitplaats. Tenzij je een ‘infant with seat’ boekt. Reken daarvoor op het kindertarief, maar contacteer in ieder geval de luchtvaartmaatschappij. Wordt je baby 2 na de heenreis, maar voor de terugreis, zal hij/zij meestal als kind gerekend worden. Nogmaals, neem ook hiervoor contact op met de luchtvaartmaatschappij. 

Een zeer interessante tip: als je een goedkoop tarief gevonden hebt en je weet zeker dat je dan kan gaan (ivm vakantie op het werk bijvoorbeeld), meteen boeken! Het kan gaan om een promo of misschien een fout geladen tarief (gebeurt af en toe, iedereen kan zich vergissen). De kans is groot dat dit tarief enkele uren later of de dag nadien al niet meer beschikbaar is.  

vlucht ticket

Boekingssystemen

Er bestaan verschillende boekingssystemen. Amadeus, Worldspan, Galileo en Sabre zijn de meest voorkomende. Elk reisbureau kiest met welk systeem ze werken. Of ze boeken zelf niet en werken met een air broker. Air brokers werken met een of meerdere van deze systemen. De luchtvaartmaatschappijen komen ook meer en meer met hun eigen reserveringssysteem op de proppen. Om de hoge kosten van de boekingssystemen te vermijden.  

Maar jij moet daar als reiziger niet van wakker liggen. Je boekt bij een reisbureau, online bij een luchtvaartmaatschappij of via een boekingssite. Deze laatste is dan weer verbonden met het systeem dat de luchtvaartmaatschappij gebruikt. 

Wijzigingen

Vliegtickets zijn vaak niet wijzigbaar of aan een fikse penalty (boete). Bovenop kan je ook nog een tariefverschil moeten betalen. Wijzigingen op vraag van de reiziger gebeuren vaker dan je zou denken. Hou hier dus rekening mee! 

Annuleringen

Het is aan te raden een annuleringsverzekering te nemen. Een groot deel van de vliegtickets zijn namelijk niet terugbetaalbaar 

Tip! Weet wel dat de luchtvaartmaatschappijen een deel van de taksen moeten terugbetalen. Of je nu een verzekering hebt of niet. Vaak is het maar een klein bedrag. Maar als je er zelf niet achter vraagt, is de kans dat je tussenpersoon (reisagent, boekingssite) deze taksen in eigen zak steekt. 

Compensatie in geval van annulering en vertraging

Er zijn officiële compensaties mogelijk in geval van vertraging of annulering van je vlucht. Behalve in geval van overmacht. Online vind je op allerhande websites de bedragen terug. Alsook meer informatie. Dien een klacht in rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Moeilijk is dat niet, dus doe het niet via een ander bedrijf die een deel van je schadevergoeding vraagt ter compensatie.  

Frequent Flyer programma

Over frequent flyer programma’s en mijlen valt nog een heel boek te schrijven. Maar hierbij geef ik je alvast het belangrijkste mee.  

Het kost je niets om je lid te maken van de frequent flyer programma’s. Doorgaans moet je wel erg veel vliegen om via mijlen een gratis vlucht te kunnen krijgen. Maar er zijn ook andere extraatjes. Je kan met mijlen ook gadgets bestellen in de mijlencatalogus. Of zo heeft KLM ooit gratis bagage gegeven aan alle reizigers met frequent flyer nummer toen ze begonnen met tarieven zonder bagage. 

Je kan ook upgrades naar business, extra bagage en seating betalen met mijlen. 

Er zijn 3 grote allianties. Een alliantie is een groep van luchtvaartmaatschappijen die samen werken. Zo zijn er: 

  • Skyteam: KLM, Air France, Delta Airlines, Alitalia, Air Europa, Vietnam Airlines, Aerolinas Argentinas, Aeroflot, China Airlines, China Eastern Airlines, Czech Airlines, Vietnam Airlines, Garuda Indonesia en nog meer.
  • Star Alliance: Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss Airlines, Brussels Airlines, United Airlines, Air China, Air Canada, All Nippon Airways, Avianca, Ethiopian Airlines, Scandinavian Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways, TAP Air Portugal en nog meer. 
  • Oneworld: British Airways, American Airlines, Iberia, Qantas, Cathay Pacific, Finnair, Qatar Airways en nog meer. 

Stel dat je een frequent flyer kaart aanvraagt bij Flying Blue, het programma van KLM / Air France. Je kan diezelfde kaart gebruiken om mijlen te sparen wanneer je met Delta Airlines vliegt. Maar niet bij Brussels Airlines of British Airways bijvoorbeeld. Daar moet je een andere frequent flyer kaart voor aanvragen.  

Dus in principe ben je gesteld met 2 of 3 frequent flyer kaarten. Een maatschappij als Emirates maakt geen deel uit van een alliantie en heeft zijn eigen programma. 

bagage

Bagage

Inbegrepen bagage is iets dat continue verandert. Nog geen 20 jaar geleden had je steeds recht op 2 stuks van 32 kg ruimbagage als je naar de Verenigde Staten ging. Tegenwoordig hebben de goedkoopste tickets naar de USA geen ruimbagage meer! Bijbetalen voor extra ruimbagage kan zo goed als altijd. 

Handbagage is meestal 8 kg en vooral beperkt in afmetingen. Extra handbagage kan je niet bijkopen. 

Soms loont het om een duurder ticket te kopen waarin meer bagage zit dan een goedkoper ticket te kopen en bagage bij te boeken. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld interessanter. Zoals wijzigingen die toegestaan zijn of je zitplaats die inbegrepen is. 

Check je ticket en de site van de luchtvaartmaatschappij voor de correcte gegevens voor je vertrekt.  

Sportmateriaal of bagage dat te groot of te zwaar is kan je ook (meestal tegen betaling) meenemen. Check ook hier met de luchtvaartmaatschappij. 

Andere verzoeken

Heb je rolstoelassistentie nodig, omdat je de afstanden op de luchthaven niet meer aankan? Of neem je je eigen rolstoel mee? Vraag dit dan zo snel mogelijk aan. Dit soort assistentie is zonder kosten. 

Neem je je eigen rolstoel mee, geef dan de afmetingen en het gewicht van de rolstoel door. En als het een rolstoel met batterij is, geef dan door of het gaat om een wet of dry battery. 

Heb je op de vlucht zelf assistentie nodig en/of heb je een serieuze aandoening zoals verlamming van de benen? Geef dit dan ook zeker door omwille van veiligsheidsredenen. 

Zelfde verhaal als je een huisdier wil meenemen. Niet elk dier mag zomaar op elke vlucht naar elk land. Check voor je je ticket koopt! Een huisdier meenemen is steeds betalend. Zowel in cabine als in het ruim. 

Alsook voor wapens, muziekinstrumenten en sportmateriaal of andere speciale bagage. 

Ook kinderen die alleen reizen moet je aanvragen op het moment dat je je ticket koopt. Zo’n UMNR (Unacompanied MiNoR) is bijna altijd betalend. 

Seating

Zitplaatsen worden ook steeds vaker betalend. Populair zijn zitplaatsen met meer beenruimte. Exit seats kunnen soms ook op voorhand geboekt worden, maar hou er rekening mee dat hieraan voorwaarden verbonden zijn. Je moet namelijk in staat zijn te assisteren in geval van een noodlanding. Ook zit je dan vaak vlakbij de wc. Misschien niet echt ideaal. 

alles wat je moet weten over vliegtickets vliegtuig economy

Uurwijzigingen

Luchtvaartmaatschappijen veranderen hun schema all the time! Geloof me! Hou daar dus rekening mee. Afhankelijk van de grootte van de wijziging kan je een alternatief eisen of zelfs een volledige terugbetaling.  

Pas daarmee ook op als je 2 aparte tickets koopt. Je connectie is dan niet gegarandeerd. Dat kan dramatische gevolgen hebben. Probeer aparte tickets te vermijden of plan minstens een overnachting tussen beide. Naast uurwijzigingen kunnen er ook annuleringen of vertragingen gebeuren. Omwille daarvan raad ik aparte tickets ten zeerste af! 

Je kan er ook je voordeel mee doen. Door een krappe connectie te boeken of net vluchten met een erg lange wachttijd tussenin. Omdat deze combinatie bijvoorbeeld goedkoper is dan een betere connectie. Wanneer er dan een uurswijziging komt op je vlucht(en) kan je alsnog een betere connectie vragen zonder meerprijs. Blijft natuurlijk een gok wanneer je boekt. 

In verband met uurswijzigingen, annuleringen en vertragingen raad ik aparte tickets dus ten zeerste af. Stel, je koopt een ticket Brussel – New York heen & terug. En een New York – Jackson Hole heen & terug apart. Omdat dat goedkoper uitkomt of omdat het met 2 verschillende luchtvaartmaatschappijen is die niet in dezelfde alliantie zitten. In New York heb je zeg maar een overstaptijd van 4 uur, wat in principe voldoende is. Ook al moet je in New York opnieuw inchecken, omdat je met 2 tickets zit. Stel dat je Brussel – New York een vertraging heeft van 5 uur. Dan mis je je vlucht New York – Jackson Hole en ben je dat ticket hoogstwaarschijnlijk ook nog eens kwijt. Dus boek geen aparte tickets. Of als het echt niet anders kan, verblijf dan een of meerdere nachten in de stad waar je connectie is. 

Cruise

Een beetje in dezelfde lijn als mijn vorige tip. Als je op cruise gaat, voorzie dan voldoende tijd voor en na je cruise voor de vluchten. Voor de cruise start, wil ik zelf minstens 1 overnachting als deze in Europa start en 2 overnachtingen als de cruise buiten Europa start. Ook na de cruise moet je voorzichtig zijn. Je cruise kan immers ook te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden. Als je cruise ’s ochtends toekomt, let er dan op dat je vlucht pas in de namiddag (voor een short haul vlucht) of ’s avonds (voor een long haul vlucht) vertrekt. Of boek gewoon nog een hotelovernachting. De omgeving waar je cruise vertrekt en aankomt is ongetwijfeld ook de moeite waard om te bezoeken.

Connecting flights

Als de luchtvaartmaatschappij een bepaalde combinatie voorstelt, mag je er vanuit gaan dat deze haalbaar is. En belangrijk: zij garanderen de overstap. Als je je connecting flight mist, moet de luchtvaartmaatschappij een oplossing beiden. Niet als je te lang bent gaan shoppen uiteraard. 

Maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, kies dan gerust een combinatie met meer overstaptijd. Niets mis mee. Integendeel, liever wat langer wachten dan onnodige stress. Je bent ten slotte op vakantie! 

alles wat je moet weten over vliegtickets vliegtuig

Groepen

Een groep is doorgaans vanaf 10 personen. En in principe ben je verplicht om als groep te boeken vanaf 10 personen. Als je verschillende individuele boekingen maakt en de luchtvaartmaatschappij ontdekt dat je met 10 of meer bent, kunnen ze je boekingen annuleren. Zal waarschijnlijk niet vaak gebeuren, maar ik heb het wel al meegemaakt. 

Een groepstarief is niet noodzakelijk goedkoper. Integendeel zelfs, vaak is het duurder. Maar de voorwaarden zijn helemaal anders. Ze verschillen van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Maar doorgaans kan je een deel van de groep annuleren zonder kosten tot een bepaalde periode voor vertrek. Bij sommige maatschappijen kan je de hele groep bijvoorbeeld annuleren tot 2 maand voor vertrek zonder kosten. Ze hebben de namen meestal pas nodig +/- een maand voor vertrek. En je kan ze nog aanpassen tot ticketing +/- 1 week voor vertrek. 

Herbevestigen

Herbevestigen is oubollig en niet meer nodig. Check indien mogelijk wel online in. Dit is echter ook niet noodzakelijk. 

Ga tijdig naar de luchthaven

Check-in online indien mogelijk, maar vooral: ga op tijd naar de luchthaven! Beter te vroeg dan te laat. Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden gebeuren en daar gaat geen luchtvaartmaatschappij rekening mee houden.

Als de check-in reeds gesloten is wanneer je toekomt, is het vliegticket verloren. En meestal annuleert de luchtvaartmaatschappij alle vluchten op dat ticket. Heenreis, terugreis en eventuele tussenvluchten. Ze houden er ook steeds rekening mee dat enkele mensen niet komen opdagen (no shows). Bijgevolg verkopen ze meer tickets dan er seats zijn. Als je als laatste toekomt, kan je dus ook de pech hebben dat ze je op de volgende vlucht plaatsen. Weet dat je dan wel recht hebt op compensatie. 

Namen

Zorg dat je naam correct staat op je vliegticket. Zoals op je paspoort of identiteitskaart. Afhankelijk van welk reisdocument je zal gebruiken. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hier heel streng in zijn en je de toegang tot de vlucht weigeren.

De naam aanpassen is niet altijd mogelijk. En als de naam aangepast kan worden, is dat meestal met kosten. Het hangt allemaal af van wat de fout in de naam is en met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt.

Bespaar je de stress en het geld: check de namen minstens 2 keer voor je bevestigt! En leer het NAVO-spellingsalfabet. Dat komt je in andere omstandigheden ook goed van pas. 

Round the world

Een Round The World (RTW) ticket wordt niet zo vaak geboekt, maar kan interessant zijn als je bijvoorbeeld een wereldreis maakt.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar om het even welke luchtvaartmaatschappij mag gebruiken. Ze moeten in dezelfde alliantie zitten. En je moet steeds oostwaarts of westwaarts gaan. Online vind je enkele handige planners. Zoals deze van Star Alliance. En anders kan je natuurlijk ook terecht in een reisbureau. 

Codeshares

Het is handig dat luchtvaartmaatschappijen samenwerken en je meerdere maatschappijen in 1 ticket kunt boeken. Als alles goed verloopt.

Van zodra er iets is zoals een uurwijziging of je wilt een fiets meenemen, begint het spelletje. Dan sturen ze je allemaal van het kastje naar de muur. Als je het kan vermijden, doe dat dan. Zoek uit welke luchtvaartmaatschappij de vlucht uitvoert en boek onder hun vluchtnummer. 

alles wat je moet weten over vliegtickets

Alles wat je moet weten over vliegtickets: besluit

Zo, dit is alles wat je moet weten over vliegtickets. Of toch het meeste.

Had je wat aan dit artikel? Aarzel dan niet te delen op social media!

Zoek je gelijkaardige informatie? Dan vind je deze artikels vast ook nuttig: 

Op Instagram kan je me taggen @a.Vegan.Voyage en hashtaggen #aVeganVoyage.
Op Facebook kan je de tag @aVeganVoyage gebruiken.
En ook op pinterest ben ik aanwezig.

Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter hieronder. Ik antwoord ze met plezier.

13 gedachten over “Alles wat je moet weten over vliegtickets”

  1. Pingback: Het beste van IJsland in een weekend | a Vegan Voyage

  2. Pingback: Hoe is het om in business class te vliegen? | a Vegan Voyage

  3. Pingback: 1 week Zuid-Afrika Kaapregio: hotels & tips | a Vegan Voyage

  4. Pingback: Wat te doen in Hong Kong: top 6 bezienswaardigheden | a Vegan Voyage

  5. Pingback: Tips om Yellowstone te bezoeken | a Vegan Voyage

  6. Pingback: Reizen met enkel handbagage - a Vegan Voyage

  7. Pingback: Vegan eten op Zaventem luchthaven - a Vegan Voyage

  8. Wat een rijke informatie! Dank je voor het opsommen en voor het delen…ik voel me klaar na deze gelezen te hebben een RTW te boeken, en reizen maar… 🙂

  9. Pingback: Hoeveel kost een reis naar Portugal? - a Vegan Voyage

  10. Pingback: Wat kost een stedentrip Praag - a Vegan Voyage

  11. Pingback: Is Wenen een dure stad? - a Vegan Voyage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *